Linkovi

Pjongjang ponovo preti Sjedinjenim Državama


Severnokorejski lider Kim Jong Un posmatra granicu sa južnom Korejom
Severnokorejski lider Kim Jong Un posmatra granicu sa južnom Korejom
Severna Koreja je saopštila da su njene strateške rakete i dalekometna artiljerija stavljene u stanje najviše borbene gotovosti ciljajući američke vojne baze na ostrvu Guam, na Havajima i na američkom kontinentu, nakon što su američki bombarderi tipa B-52 ponovo leteli preko Korejskog poluostrva.

Pretnja je izrečena u današnjem infortamitvnom programu severnokorejske državne televizije.

“Od sada, Vrhovna komanda Narodne armije Koreje staviće sve svoje artiljerijske jedinice u stanje najviše borbene gotovosti, uključujući jedinice dalekometne artiljerije i strateške raketne jedinice koje će takođe biti usmerene ka Južnoj Koreji kao i prema neprijateljskim objektima u bazama američkih invazionih snaga na kontinentu, na Havajima i na Guamu”, saopštila je spikerka severnokorejske državne televizije.

To je najnovija u seriji pretnji koje je Pjongjang uputio Sjedinjenim Državama i njihovim regionalnim saveznicima.Po opštem mišljenju Severna Koreja ne raspolaže raketama i tehnologijom kojom bi mogao da dosegne kontinentalni deo SAD.

Saopštenje je objavljeno samo nekoliko sati pošto je južnokorejska predsednica Park Guen-hje upozorila Pjongjang da odustane od nuklearnog oružja i prekine sa provokacijama, rekavši da je to jedini način da Pjongjang opstane.

Presednica Park je to rekla na komemoraciji potapanja južnokorejskog ratnog broda Čeonan pre tri godine. Seul za taj napad optužuje vlasti u Pjongjangu. Severna Koreja negira da je odgovorna za napad u kojem je poginulo 46 južnokorejskih mornara.

Seul je obećao oštar odgovor na bilo kakvu novu severnokorejsku provokaciju. Portparol ministarstva odbrane, Vi Jong-sab je rekao da se Seul neće dvoumiti da uzvrati ukoliko bude napadnut.

Napetost između dve Koreje je znatno porasla posle dve najnovije severnokorejske strateške raketne probe, od kojih je prva izvršena krajem prošle godine, a druga prošlog meseca.

Ujedinjene nacije su na obe akcije reagovale zavođenjem dodatnih sankcija Severnoj Koreji, što je izazvalo ogorčenje u Pjongjangu.
XS
SM
MD
LG