Linkovi

Politička previranja u Egiptu


Sukobi egipatskih demonstranata sa policijom na trgu Tahrir u Kairu
Sukobi egipatskih demonstranata sa policijom na trgu Tahrir u Kairu

Egipatski predsednik sastao se sa Vrhovnim pravosudnim savetom, da bi smirio situaciju posle objavljivanja dekreta kojim je dao sebi gotovo neograničena prava

Dekret je izazvao proteste opozicionih aktivista koji su se već četiri dana okupljaju na Trgu Tahrir tražeći da Morsi povuče dekret. Predsednikove pristalice i protivnici su za sutra zakazali suparničke masovne mitinge u Kairu, posle četvorodnevnih demonstracija i sukoba sa policijom.

Predsednik je prethodno objasnio da je njegov dekret "privremen" i da će ostati na snazi do izbora novog parlamenta na osnovu novog Ustava. Pre današnjeg sastanka, egipatski ministar pravosuđa je izjavio da veruje da će Morsi da se saglasi sa najvišim pravosudnim vlastima u zemlji i ograniči svoja ovlašćenja. Međutim, njegovi argumenti nisu smirili proteste opozicije, koja tvrdi da je Morsi zgrabio vlast. Vael Halil je opozicioni aktivista.

“Presedan koji je učinio, proglašavajući svoje odluke neopozivim, čak i za samo nekoliko meseci, iritantan je i zabrinjava. Tako nešto se ne očekuje od izabranog predsednika,” kaže Halil.

Morsi tvrdi da je neophodno da se iz pravosuđa ukloni ukloni stara garda radi očuvanja novog ustava i novoizabranog parlamenta. Ali u javnosti ne jenjava težnja ka uspostavljanju podeljene umesto apsolutne vlasti, što je bilo i glavni pokretač prošlogodišnje narodne revolucije u Egiptu. Protivnici predsednika Morsija se nadaju da će moć narodnog protesta zaustaviti predsednikov pokušaj da postane, kako to neki nazivaju, “novi faraon.”

Mislim da je to preterivanje, ne zato što znam kakve su mu namere, koje me u stvari ne zanimaju, već zato što mislim da on ne može da postane novi faraon, a dokaz tome su događaji u proteklih nekoliko dana,” kaže Halil.

Protesti su iznova aktivirali podeljenu opoziciju. Politički analitičar Mustafa el-Labad ističe da na sutrašnje proteste pozivaju svi redom, od nacionalista do levičara.
“Sve neislamske snage će biti pristine, mislim da to nije baš najbolji reuzultat za Morsija,” kaže el-Labad.

Već se osećaju ekonomske posledice najnovijih zbivanja. Egipatska berza beleži pad, uprkos novom povoljnom preliminarnom dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom i međunarodnim pohvalama zbog uspešnog posredovanja Egipta u postizanju primirja u Gazi, prošle nedelje.

To su pogrešno protumačili kao ‘zeleno svetlo’ Zapada da mogu da čine šta god žele na unutrašnjem planu. Mislim da je to fatalna greška,” kaže el-Labad.

Propust da se zaustavi slabljenje privrede zabrinjava, dodaje politički aktivista Halil:

“Verujem da to doprinosi gnevu protiv predsednika, jer nije pokušao da to zaustavi. Da je, na primer, probao da uradi nešto za narod, da im popravi život, a da su ga sudije u tome sprečile, ništa se od ovog ne bi dogodilo,” smatra Halil.

Predsednik Morsi sada pokušava da se nagodi sa pravosuđem, međutim, nije izvesno da će to zaustaviti najnoviju erupciju nezadovoljstva, koje već dve pune godine potresa Egipat.
XS
SM
MD
LG