Linkovi

Drugi krug izbora u Egiptu


Egipćanka ubacuje listić u glasačku kutiju
Egipćanka ubacuje listić u glasačku kutiju

U Egiptu je danas nastavljeno glasanje na istorijskim izborima za prvog slobodno izabranog predsednika

U Egiptu je danas nastavljeno glasanje na istorijskim predsedničkim izborima u kojima su u najširem smislu suprotstavljena dva bloka – islamistički kandidati protiv sekularista, pretežno povezanih sa režimom bivšeg predsednika Hosnija Mubaraka.

Vlasti su današnji dan proglasile za praznik kako bi se građanima dalo dovoljno vremena da glasaju. Izveštači iz Kaira kažu da je današnji odziv slabiji nego tokom jučerašnjeg, prvog dana glasanja.

Posmatrači izveštavaju da je jučerašnje glasanje proteklo uglavnom u miru. Milioni Egipćana glasali su na izborima na kojima će biti izabran prvi slobodno birani predsednik posle 60 godina vladavine režima povezanog sa oružanim snagama.

Masovni protesti u Egiptu, pre 15 meseci, primorali su dugogodišnjeg predsednika Hosnija Mubaraka da podnese ostavku.

Ankete sprovođene uoči izbora davale su nepouzdane rezultate, sa četvoricom od 12 kandidata koji su se naizmenično pojavljivali kao favoriti.

Dvojica najbolje plasiranih sekularista su veterani iz Mubarakovog režima - bivši premijer Ahmed Šafik i bivši ministar inostranih poslova Amr Musa.

Vodeći islamistički kandidati su Mohamed Morsi, iz uticajnog Muslimanskog bratstva i Abdel Moneim Abul Fotuh, umerenjak čija široka platforma je stekla podršku nekih liberala, levičara i manjinskih hrišćana.
XS
SM
MD
LG