Linkovi

Detektovan bezopasan nivo zračenja u severnoj Evropi, nepoznat izvor


Merač zračenja
Merač zračenja

Nordijske vlasti saopštile su da su detekovale mali porast radioaktivnosti u severnoj Evropi ovog meseca, a holandski zvaničnici navode da bi izvor mogao biti na zapadu Rusije i da može biti u pitanju kvar u pogonu nuklearne centrale.

Ruska agencija Tass prenela je izjavu portparola državne nuklearne elektrane Rosenergoatom, da dve nuklearne centrale na severozapadu Rusije nisu prijavile nikakav problem u radu.

Elektrana Lenjingrad pored Sankt Petersburga i elektrana Kola kod Murmanska "rade normalno, nivoi zračenja su u granicama normale", navodi Tass.

Finski, norveški i švedski merači i kontrolori radijacije naveli su da su ove nedelje izmerili male količine radioaktivnih izotopa, koji ne mogu da naude ljudima i okolini. Radijacija je izmerena u delovima Finske, jugu Skandinavije i na Arktiku.

Švedska agencija za bezbednost navela da nije uspela da detektuje izvor pojačanih nivoa radijacije na severu Evrope i odakle dolazi oblak ili oblaci za radioaktivnim izotopima. Finski i norveški zvaničnici isto nisu uspeli da utvrde izvor zračenja.

Institut za javno zdravlje i okolinu Holandije naveo je da je analizirao podatke i da njihovi "proračuni pokazuju da su radionuklidi (radioaktivni izotopi) došli sa zapada Rusije".

"Radionuklidi su veštački, što znači da ih je napravio čovek. Sastav nuklida pokazuje da su nastali kao deo kvara pogona nuklearne elektrane", navela je holandska agencija, dodajući da ne može da utvrdi tačan izvor zvog limitiranih broja merenja.

Izvršni sekretar organizacije za zabranu nuklearnih testova Lasina Zerbo naveo je na Tviteru da je ta organizacija na svojim senzorima za kontrolu radijacije u Švedskog izmerila mali i bezopasni porast broja izotopa na severozapadu Evrope.

Neimenovani portpatol Rosatomenerga izjavio je za Tass da su nivoi radijacije u elektranama Lenjingrad i Kola, kao i u njihovoj okolini "nepromenjeni u junu i da sada nije bilo nikakvih promena".

"Obe elektrane rade u normalnom režimu, nije bilo žalbi na rad. Nije prijavljen nijedan incident u emisiji radionuklida", preneo je Tass.

XS
SM
MD
LG