Linkovi

"Pismo Vlade nije namenjeno Fridom hausu, već domaćoj javnosti"


Klasifikacija zemalja u izvetšaju Fridom hausa po tome da li su demokratije, hibridni režimi - gde spada i Srbija, ili autokratije
Klasifikacija zemalja u izvetšaju Fridom hausa po tome da li su demokratije, hibridni režimi - gde spada i Srbija, ili autokratije

Pismo koje je premijerka Srbije Ana Brnabić uputila predsediku nevladine organizacije Fridom haus u kome je osporila navode njihovog izveštaja o Srbiji, tumači se na različite načine. Minstar kulture kaže da Fridom haus, govoreći o političkom uticaju na medije, "nije otkrio rupu na saksiji", dok analitičari smatraju da pismo Brnabić nije namenjeno Fridom hausu, već javnosti u Srbiji". Glas Amerike je uputio pitanja i organizaciji Fridom haus i Vlade Srbije u vezi sa ovim pismom, ali odgovore do sada nismo dobili.

Ukratko, premijerka Ana Brbabić je napisala svoje tumačenje izveštaja Fridom hausa "Zemlje u tranziciji 2020" i ocenila da je, generalno, taj izveštaj nepotkrepljen činjenicama i neosnovan.

Fridom haus je u ovogodišnjem izveštaju konstatovao pad Srbije iz grupe delimično slobodnih zemalja u grupu zemalja sa hibridnim režimom, u kojima je vlast autoritarna. Takođe je ukazano i na povećan stepen korupcije.

U analizi koju je Ana Brnabić poslala Fridom hausu osporava se tvrdnja da Srbija prednjači u slabljenju demokratije na Balkanu i navodi da je, prema brojkama, Srbija ocenjena bolje od Crne Gore i BiH. Takođe se osporava da Srbija prednjači u padu demokratičnosti i navodi se da je "od 10 zemalja Evrope i Balkana, kod kojih su ocene demokratičnosti opale u poređenju sa prošlogodišnjim izveštajem Fridom hausa, pad Srbije je najmanji".

Vlada osporava i kategorizaciju Fridom hausa prema kojoj je Srbija pala u grupu hibridnih režima, a kao kontraargumenti se navode da to nije registrovano ni u jednom drugom relevantnom izveštaju i da je, u odnosu na prošlogodišnji izveštaj Fridom hausa, Srbija pala samo u jednoj kategoriji - kategoriji korupcije, koja je označena kao veća nego 2019.

Ali, Fridom hausu Vlada Srbije zamera i to što u ocenjivanju korupcije ta organizacija nije konsultovala izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, ni indeks percepcije korupcije organizacije Transparensi internešnal i drugih međunarodnih organizacija - koje, tvrdi vlada, nisu zabeležile pogoršanje u ovoj oblasti u Srbiji.

Vlada, stoga, zaključuje da su "tvrdnje koje je izneo autor izveštaja Fridom hausa neosnovane i nisu utemeljene na činjenicama".

"Pismo Brnabićke za unutrašnju upotrebu"

Iz Vlade se povodom pisma premijerke Fridom hausu javno izjasnio samo ministar kulture.

Ministar kulture Vladan Vukosavljević u gostovanju na N1 osvrnuo se na deo izveštaja Fridom hausa o medijima i rekao da "ne postoji zemlja na svetu u kojoj mediji nisu izloženi manjem ili većem političkom uticaju", da to svakako nije dobro i da društvo protiv toga treba da se bori.

Urednik agencije Beta i potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić kaže za Glas Amerike da je reakcija vlade u vidu slanja pisma nevladinoj organizaciji pogrešna i da bi nadležni trebalo da reaguju tako što će uvažiti navode izveštaja i preispitati svoj kurs. Ipak, sumnja da je Fridom haus prava adresa pisma Ane Brnabić.

Urednik agencije Beta Dragan Janjić kaže da je pismo premijerke Fridom hausu namenjeno domaćoj javnosti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

"Mislim da je ovaj dopis vlade i sve što je uradila nije adresa Fridom haus, već domaća javnost. Oni hoće da kažu domaćoj javnosti da ugledna međunarodna organzaicja nije u pravu, a da oni jesu u pravu. To je moguće da ima neke efekte na domaću javnost u kojoj se 80 odsto stanovništva otprilike informiše putem medija koji su pod potpunom kontrolom vlade. Ali, ne može da ima efekte na međunarodnu javnost. Već sama činjenica da vlada to pokušava zvuči kao neka vrsta potvrde da je međunarodna organizacija u pravu", kaže Janjić.

Glas Amerike: Da li ovo pismo vidite kao pokušaj gušenja kritike?

"Nastup vladajućeg bloka je da se uguši svaka kritika, od lupanja u šerpe pa nadalje. Svaki oblik otpora treba ugušti ili obesmisliti, a ta matrica se sada prenosi i na međuareodni plan i ta matrica nije dobra. Jer sve vladajuće strukture u svim zemljama žele da lakiraju stvarnost i predtave je onako kako njima odgovara ili nekim centrima moći. Uloga medija je suprotna, glavna ulgoa medija je da pokažu kako stvarnost izgleda. I sama činjenica da se vlada toliko bori da bude onako kako ona kaže govori i da je međunarodna organizacija u pravu. Osim toga, vlada je poslednja koja treba da ocenjuje svoj rad", kaže Janjić za Glas Amerike.

Urednik agencije Beta i potpredsednik NUNS-a Dragan Janjić o gušenju kritike od strane vlasti
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:54 0:00

XS
SM
MD
LG