Linkovi

Mešovite reakcije na smrt Kastra; jedni plaču, drugi slave


Žena ispred ambasade Kube u Čileu, 26. novembar 2016.
Žena ispred ambasade Kube u Čileu, 26. novembar 2016.

U svetu se reakcije na smrt kubanskog lidera Fidela Kastra danas kreću od slavlja među kubanskim imigrantima u Americi, do izraza žaljenja nekih svetkih lidera.

Za mnoge, Kastro je bio lider sa kojim su odrasli ili kojeg su znali njihovi roditelji. Smrt čoveka poznatog za Kubance kao El Komandante, odnosno komandant, ili jednostavno Fidel, ostavila je duboku prazninu u zemlji u kojoj je toliko dugo vladao.

Nekoliko milja dalje u Sjedinjenim Državama, Kubanci u Majamiju na Floridi izašli su na ulice proslavljajući Kastrovu smrt. Neki su bili ogrnuti kubanskim zastavama, drugi su plesali na ulicama, neki su bili u neverici da je ovaj dan koji su toliko želeli, konačno stigao.

Predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto objavio je na Tviteru da mu je žao zbog smrti Fidela Kastra, lidera kubanske revolucije i simbola 20.veka.

Predsednik Francuske Fransoa Oland nazvao je Kastra visokom figurom 20. veka.

Predsednik Rusije Vladimir Putin takođe je pozdravio Kastra kao simbola jedne ere, a bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov pohvalio je Kastra za jačanje svoje ostrvske nacije. ​

XS
SM
MD
LG