Linkovi

Pristalica kandidata republikanaca Donalda Trampa dok prati izborne rezultate u Njujorku (AP Photo/John Locher)
Pristalica kandidata republikanaca Donalda Trampa dok prati izborne rezultate u Njujorku (AP Photo/John Locher)

Tramp novi predsednik SAD

Kandidat Republikanaca dobio je više glasova u pedeset američkih saveznih država i prestonici, a posao će mu olakšati republikanska većina na Kapitol Hilu.

- Na predsedničkim izborima, Donald Tramp je pobedio Hilari Klinton. Pobjednički govor održao je u Njujorku nakon što su medijske projekcije pokazale da je osvojio više od potrebnih 270 elektorskih glasova. Velike i neočekivane pobede Tramp je ostvario u ključnim saveznim državama - Floridi, Severnoj Karolini, Pensivlaniji, Ohaju, Ajovi i Viskonsinu. Sva ispitivanja uoči izbora davala su daleko veće šanse Klintonovoj.

- Republikanci će zadržati većinu i u Senatu i u Zastupničkom domu.

- Hilari Klinton nije se obratila prostalicama u Njujorku, Šef njene kampanje Džon Podesta najavio je obraćanje nakon prebrojavanja svih glasova, ali je Klintonova potom pozvala Trumpa i prihvatila poraz.

- Inauguracija Donalda Trumpa, 45. predsednika SAD, održaće se 20. januara.

09:11 8.11.2016

U finalu jedne od najkontroverznijih predsedničkih trka u novijoj američkojh istoriji demokrate i republikanci "izveli su na teren" svoje najbolje timove. Na velikim predizbornim skupovima u Mičigenu, u FIladelfiji i u Severnoj Karolini, Hilari Klinton pridružili su se suprug Bil, predsednik Obama i prva dama SAD Mišel Obama. Nastupale su zvezde Brus Springstin (Bruce Springsteen), Ledi Gaga (Lady Gaga) i Džon Bon Džovi (Jon Bon Jovi). Klintonova je pristalicama poručila da je u utorak njihov izbor jasan - jedinstvena ili podeljena Amerika, jako i stabilno vođstvo ili nepredvidiv i nestabilan lider. Već danima lideri demokrata pozivaju svoje pristalice da obavezno izađu na izbore da se ne bi, kako je kazala Klinotova, u sredu pokajali zato što to nisu učinili.

Donald Tramp je poslednjeg dana kampanje uoči izbora takođe bio u Severnoj Karolini, u Pensilvaniji i u Mičigenu. Održao je predizborne skupove i na Floridi i u Nju Hempširu. Svaka od spomenutih pet saveznih država sudbonosno je važna za uspeh Trampove kampanje, posebno Florida će teško do potrebnih 270 elektroskih glasova. Tramp je poslednjih dana u svojim obraćanjima posebno apostrofirao potrebu da njegove pristalice na izborima utiču da se ispravi nepravdu i da mu pomognu da se, iz Bele Kuće, bori protiv korupcije.

Dan uoči izbora,izborne ankete ukazuju da Hilari Klinton ima oko 4 odsto veću podršku na nacionalnom nivou.

09:21 8.11.2016

Počelo je u ponoć glasanje u Nju Hempširu. Tradicionalno, prvi glasaju žitelji malog mesta Diksvil Noč, u blizini granice sa Kanadom. Od osam glasova, Hilari Klinton je dobila 4, Donald Tramp 2, Geri Džonson 1, a jedan glasač upisao je ime Mita Romnija, kandidata republikanaca na prethodnim izborima.

Na izborima za senat, po četiri glasa dobile su Keli Ajote, kandidatkinja republikanaca i njen izazivač iz demokratske stranke, Megi Hasan.

Glasali su i žitelji obližnjih Mensfilda i Harta. Kada se saberu svi glasovi sa sve tri lokacije na kojima se glasalo u ponoć, Tramp ima 7 glasova više od Klintonove 32-25.

15:12 8.11.2016

Kandidat Demokrata, Hilari Klinton, glasala je danas zajedno sa svojim suprugom, bivšim predsednikom Bilom Klintonom u Čapaki, u saveznoj Državi Njujork.

Nakon glasanja, kazala je okupljenima da se nada pobedi na izborima.

17:33 8.11.2016

Više od 46 miliona Amerikanaca glasalo je i pre nego što su jutros otvorena birališta, s obzirom na to da je u mnogim saveznim državama moguće glasati nekoliko nedelja ranije. Očekuje se da će danas glasati od 80 do 100 miliona birača. Prvi rezultati počeće da pristižu iz saveznih država na istočnoj obali, dok birači na zapadnoj obali budu i dalje glasali. Glasanje za sada protiče bez većih problema, ali uz duge redove...

Učitajte još

XS
SM
MD
LG