Linkovi

Izvinjenje predsednika Dutertea zbog vulgarnosti


FILE - Philippine President Rodrigo Duterte, Pasay city, south of Manila, Philippines, Aug. 31, 2016.
FILE - Philippine President Rodrigo Duterte, Pasay city, south of Manila, Philippines, Aug. 31, 2016.

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte je danas izrazio žaljenje zbog svog vulgarnog komentara na račun predsednika Baraka Obame, koji je shvaćen kao lični napad na predsednika Sjedinjenih Država.

Posle Duterteove prvobitne izjave otkazan je sastanak dva lidera planiran na marginama samite ASEAN-a u Laosu.

"Predsedniku je žao što je njegova izjava, tokom obraćanja novinarima, izazvala tako veliku kontroverzu. On je čvrst u nameri da nastavi svoju nezavisnu spoljnu politiku i razvija prisnije odnose sa svim zemljama i izražava duboko žaljenje, duboko poštovanje i naklonost za predsednika Obamu i nada se nastavku partnerstva dve zemlje" saopštio je portparol filipinskog predsednika Martin Andanar.

Pred polazak za Laos, Duterte je upozorio predsednika Obamu da mu ne drži lekcije zbog načina na koji se obračunava sa preprodavcima droga.

Predsednik Obama je nešto ranije izrazio zabrinutost zbog kršenja ljudskih prava na Filipinima. Od kako je Duterte, u junu, stupio na položaj predsednika, na Filipinima je u kampanjama protiv krijumčara droge ubijeno više od 2 hiljade ljudi.

U obraćanju novinarima Duterte je, aludirajući na američkog predsednika upotrebio vulgarnu frazu kojom se nečija majka naziva pogrdnim imenom.

Predsednik Obama je prvobitno ignorisao Duterteov komentar, rekavši na konferenciji za novinare u Kini za filipinskog predsednika da je “temperamentan tip”.

Duterte, koji je svoju predsedničku kampanju zasnivao na obećanjima da će prekinuti i zaustaviti ilegalnu trgovinu narkoticima, u svojoj zemlji, uzbunio je brojne organizacije za ljudska prava zbog smrtonosnih ishoda obračuna. On ubistva opravdava rečima da samo sledi želju onih koji su ga izabrali.

XS
SM
MD
LG