Linkovi

Crna Gora nije pogodno tle za terorizam


Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore
Raško Konjević, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore

Rezultati na polju evroatlantskih integracija garant su bezbjednosti građana Crne Gore. To tvrde u vladajućoj koaliciji, precizirajući da neki događaji u okruženju moraju učvrstiti napore da Crna Gora što prije postale članica Alijanse.

Šef crnogorske policije Raško Konjević potencira regionalnu saradnju u zajedničkoj borbi protiv terorizma. On se osvrnuo na događaje u Kumanovu:

-Nažalost, taj događaj pokazuje da još imamo pojedine segmente društva koji žele da izazovu nestabilnost u regionu. Postoji određena vrsta bojazni da bilo kakav incident koji se dešava u državama regiona, može da ima svoje reperskusije i na druge države, pa samim tim i na Crnu Goru.

Kod nas je u tom segmentu situacija stabilna. To je dominantna nadležnost Agencije za nacionalnu bezbjednost. Kroz komunikaciju Agencije, policije, Biroa, Vijeća, prate se sva dešavanja i intenzivno se sarađuje sa svim nadležnim bezbjednosnim službama u regionu na ovu temu, rekao je Konjević.

Konjević podsjeća da terorizam nije samo problem regiona, nego nažalost, nakon dešavanja u Francuskoj, to je postao ozbiljan evropski i širi problem.

Premijer Milo Đukanović smatra da živimo u regionu koji je sklon ponavljanju grešaka. Zbog viševjekovne ekonomske zaostalosti, region nije u stanju da pokaže demokratski kapacitet i konzumira razlike koje ovdje postoje. On je u emisiji na Atlas TV rekao da su mehanizmi stabilnosti Balkana nepouzdani i da se ti mehanizmi moraju zaštiti integracijom.

-Kumanovo je jedna od tih slika. Dakle, Makedonija je paralisana na putu evropskih integracija. Ta država se kao rezultat toga sve više okretala nekim unutrašnjim, ne znam koliko racionalnim temama, umjesto da se okreće ispunjavanju standarda za evropsku i NATO integraciju. To je vodilo sve većoj konfrontaciji na političkoj i na nacionalnoj sceni. Po oba ta šava je Makedonija uzdrmana već neko vrijeme i kao rezultat toga imamo ovakve incidente, rekao je Đukanović.

Sad je na ozbiljnoj probi ne samo makedonska, nego i evropska politika, jer nikome nije potrebna nova nestabilnost. Zato Evropa mora da pokaže dodatni entuzijazam prema Balkanu kako bi se što prije sanirala otvorena pitanja i kako bi region dobio stabilnost i perspektivu razvoja, zaključio je Đukanović.

XS
SM
MD
LG