Linkovi

Republikanci krive Obamu za talas dece imigranata


Deca imigranti u prihvatnom centru u Teksasu

U Vašingtonu je u toku politička bitka zbog dramatičnog porasta priliva imigrantske dece koja bez pratnje prelaze jugozapadnu granicu Sjedinjenih Država.

Republikanci krive Obaminu administraciju zbog, kako navode, neefikasne i konfuzne imigracione politike. Demokrate ističu da deca trpe posledice užasnog siromaštva i nasilja povezanog sa drogama, dok Bela kuća odbacuje sugestije da se dodatne vojne snage rasporede na granicu sa Meksikom.

Ove godine je do sada 52.000 hiljade dece bez pratnje, uglavnom iz Gvatemale, El Salvadora i Hondurasa prevalilo dug put preko Meksika kako bi prešlo granicu SAD. Agenti američke pogranične straže pritvorili su većinu njih i kasnije neku od te dece smestili kod rodjaka ili u privremeni smeštaj kod američkih porodica.

Predsednik Odbora Predstavničkog doma za unutrašnju bezbednost, republikanac Majkl Mekol, kaže da je Obamina administracija ovo trebalo da predvidi.

"Tragična činjenica je da ova deca prelaze opasan put na osnovu dezinformacija i lažnih obećanja o amnestiji.“

Mekol, inače iz Teksasa, kaže da su pogranične države poput njegove preopterećene prilivom dece imigranata i apeluje na predsednika da preduzme akciju.

"Države ne bi trebalo da imaju potrebu da štite ono što je, prema našem ustavu, u resoru federalne vlade. Predsednik mora odmah da pošalje pripadnike Nacionalne garde na jugoistočnu granicu kako bi se pozabavili ovom krizom.“

Bela kuća je odbacila razmeštanje pripadnika Garde na granici i prošle nedelje najavila da će federalna vlada otvorili dodatne centre za smeštaj. Demokrate odbacuju kritike, ističući da deca iz centralne Amerike takodje traže utočište u drugim zemljama.

„Neodgovorno je pripisati ovu krizu američkoj politici ili jednom američkom predsedniku.“, navodi demokratski kongresmen Beni Tompson.

Mnoga deca koja idu preko granice se kasnije smeštaju u domove rodjaka sa uputstvima u u vezi sa sudskim pretresima koji predstoje. Neka deca se medjutim i deportuju. Sekretar za unutrašnju bezbednost Džej Džonson tu situaciju naziva humanitarnom krizom.

„Reč je o velikom broju dece bez roditelja koja stižu na naše granice, gladna, žedna, iscrpljena, prepadnuta i ranjiva. Način na koji postupamo sa tom decom je odraz naših zakona i vrednosti.“

Medjutim, neki republikanski zakonodavci su nezadovoljni i traže nove ograde i oštrije mere bezbednosti na granicama.

„Bio sam tamo. Znam o čemu govorim. Nemamo ogradu, a da je imamo ne bismo imali petodogišnju decu koja prelaze granicu.“, kaže Majk Rodžers, repubikanski kongresmen.

Sekretar Džonson je objasnio da američki zakon ima specifične odredbe o maloletnicima bez pratnje.

„Zakonom koji je usvojen 2008. predvidjeno je da mi ovu decu, ako ne putuju u pratnji, predamo Sekretarijatu za zdravstvo i socijalno staranje, generalno u roku od 72 sata.“

Džonson dodaje da SAD rade na tome da pošalju poruku roditeljima u centralnoj Americi da su njihova deca suočena sa neprihvatljivim rizicima kada dolaze u SAD i da ih ovde ne čekaju imigracione dozvole.

XS
SM
MD
LG