Linkovi

Škole traže alternative isključenju s nastave


Novi trend u američkim školama je pronalaženje alternative dosadašnjem kažnjavanju učenika suspendovanjem sa nastave, zbog disciplinskih prestupa ili lošeg ponašanja.

O efektima primene novih disciplinskih metoda na učenike, iz Los Anđelesa, grada sa najvećim brojem škola u Sjedinjenim Državama, izveštava novinarka Glasa Amerike Elizabet Li.

U siromašnom delu grada sa puno kriminalnih grupa, naseljenom pretežno hispancima, odrastanje može da bude problematično, a to je na svojoj koži osetio učenik srednje škole Garfild - Marko Antonio Agilar.

“Prva godina mi je od početka krenula naopako. Mrzeo sam školu”.

Agilar kaže da je imao pogrešno društvo, da je vrlo često bežao sa časova, pa čak bi se i potukao. Bio je suspedovan iz škole I skoro da je završio u popravnom domu. Međutim razgovor sa majkom mu je otvorio oči.

“Veoma mi je bila važna i podrška nastavnika, I to saznanje da im je stalo do mene. Škola mi je zaista pomogla”.

“Decu ne treba suspendovati. To nigde ne vodi. Potrebno je uspostaviti kontakt sa učenicima", poručuje Hose Huerta, direktor srednje škole Garfild.

Huerta kaže da je pre četiri godine, kada je postao direktor škole, više od polovine učenika prestajalo da se školuje, dok je godišnje bilo blizu 700 suspenzija. Kako kaže učenici su bili suspendovani pretežno zbog lošeg ponašanja, odnosno kako škola to zove “remećenja nastave”.

“To može da bude od žvakanja žvake, do lepljenja iste na razna mesta”.

Huerta je promenio, ustaljeni disciplinski postupak. Problematični učenici se više ne isključuju iz škole, već se sa njima razgovara. Razgovara se pojedinačno ili grupno, a vremenom - ako je potrebno - u seanse se mogu uključiti i roditelji. Od kako su uvedene promene, 85 odsto učenika izlazi iz škole sa diplomama.

"Razlog što više nema vandalizma i drugih vrsta lošeg ponašanja je uspostavljanje spone sa učenicima. Oni poštuju i uvažavaju nas i mi njih. I ja im govorim da ih volim. Tokom svake seanse kažem im: ‘Ne zaboravite da vas ja volim, svi vas volimo’, što oni pozdrave aplauzom, jer mnogi od njih nisu navikli na izlive ljubavi”.

Kažnjavanje učenika zbog prekršaja se razlikuje od škole do škole. Međutim prošle godine Ujedinjeni školski distrikt Los Anđelesa, zabranio je suspenziju učenika zbog “remećenja nastave”.

“Previše suspenzija , a pogotovu među crnačkom i hispanskom decom”, kaže Džon Dajsi, načelnik Ujedinjenog školskog distrikta Los Andjelesa.

"Suspendovanje i izbacivanje učenika zbog ne nasilnog ponašanja je ogroman trošak, kako za učenike tako i njihovu zajednicu", ističe Arni Dankan, američki sekretar za obrazovanje.

Američki sekretarijati za obrazovanje i pravosuđe nedavno su apelovali na škole da pronađu altenativu suspenziji .

Den Losen sa Univerziteta Kalifornija u Los Anđelesu (UCLA) kaže da 60 odsto srednjih škola u Americi nema veliki broj isključenja učenika sa nastave, ali da to nije slučaj i sa školama u kojima su učenici pretežno crna ili hispanska deca.

“Škole koje suspenduju veliki broj učenika ne postižu bolje rezultate niti iz njih izlazi veći broj učenika sa diplomama”.

Predsednik udruženja nastavnika Los Anđelese Voren Flečer smatra da iako isključenje učenika sa nastave nikada ne bi trebala da bude prva opcija,ne bi je trebalo potpuno isključiti.

“Ukoliko potpuno isključite opciju suspenzije kao način kažnjavanja, u učionicama prepunim učenika dubokih mentalnih razlika moglo bi da bude napeto kao u ekspres loncu. To ni za koga nije dobro”.

Dok je broj suspendovanih učenika u padu, mnogi prosvetni radnici kažu da su potrebna trajnija rešenja i više sredstava za rad sa učenicima, kako bi se postigli dobri rezultati poput uspeha Marka Antonia Agilara, koji kada sledeće godine maturira, planira da se upiše na koledž.
XS
SM
MD
LG