Linkovi

"Trg" - priča o egipatskom ustanku


Egipatski aktivista Ahmed Hasan u sceni iz dokumentarnog filma "Trg"
Egipatski aktivista Ahmed Hasan u sceni iz dokumentarnog filma "Trg"

Dokumentarni film "Trg" prvi je egipatski film nominovan za Oskara. Egipatske vlasti trenutno ne dozvoljavaju njegovo prikazivanje u zemlji.

Tri godine su prošle od ustanka u Egiptu, koji je započeo 25. januara 2011. i u kojem je zbačen sa vlasti predsednik Hosni Mubarak, višedecenijski autokrata. Mnogi su pisali o tim događajima, a filmski stvaraoci su ih beležili svojim kamerama. Sada se pojavio jedan neobičan dokumentarac, pod nazivom “Trg”, rediteljke Džehen Nužem, koji događaje prikazuje iz perspektive grupe učesnika revolucije.

Nominovan je za Oskara za najbolji dokumentarni film, što je prvi put da je neko egipatsko ostvarenje ušlo u tu konkurenciju. Producent Džejn Fridman pripremila je izveštaj u saradnji sa filmskom kritičarkom Glasa Amerike Penelopi Pulu.

Ustanak je započeo uz eksploziju optimizma. Hiljade Egipćana iz svih sfera života okupile su se na trgu u centru Kaira, tražeći smenu Hosnija Mubaraka, vladara kojeg je podržavala vojska.

Posle 18 dana, nezamislivo se dogodilo. Mubarak je podneo ostavku.

Dokumentarni film “Trg” prati nekoliko ličnosti, koje su naši vodiči kroz radost na trgu Tahrir, ali i uspone i padove, koji su usledili posle Mubarakovog odlaska s vlasti.

Većina protagonista, kao što je Ahmed, su sekularni mladi ljudi, koji su pokrenuli revoluciju. Međutim, tu je takođe Magdi, član Muslimanskog bratstva, koji se rano pridružio pobuni kao i Halid Abdala, iz intelektualne porodice više klase.

Karim Amer
je producent filma.

“Kao jedna od samo nekoliko filmskih ekipa koje su ostale na trgu, ne samo tih 18 dana nego sve tri godine, prateći naše junake, pokušali smo da publici pružimo upečatljivo, emotivno iskustvo, da sagledaju jedan delić dešavanja na trgu Tahrir”.

Jedan od egipatskih generala uverio je demonstrante da će biti zaštićeni. Međutim, vojska se okrenula protiv njih.

Najteži sukobi 2011. godine dogodili su se u novembru. Ubijeno je 40-tak osoba. Sve vreme, vojska je planirala parlamentarne izbore.

“Plašim se za budućnost ove zemlje koja uključuje vojsku, a vojska želi da bude iznad vladavine zakona, iznad ustava”, kaže egipatski revolucionar Halid Abdala.

Međutim, vojska je prevladala. U junu 2012, Mohamed Morsi, vođa Muslimanskog bratstva, izabran je za predsednika i sarađuje sa vojskom, sve dok demonstranti nezadovoljni njegovom vladavinom ponovo nisu izašli na trg Tahrir. U julu 2013. vojska je smenila Morsija s vlasti, a Egipat se vraća pod njenu kontrolu.

"Mislim da trenutno proživljavamo mračne trenutke, ali kao što vidite u filmu, ne možete da merite ovu revoluciju na osnovu pokreta kojem pripadate. Ovaj ustanak, ova revolucija, koju god reč da želite da upotrebite, to je talas”.

Film se ne prikazuje u Egiptu, ali bi osvajanje Oskara izazvalo veliki publicitet.

"Za Egipćane, to bi bio istorijski trenutak. Oskar bi značio da ništa neće sprečiti ljude u Egiptu i na Bliskom istoku da ga odgledaju”, kaže Karim Amer.

U medjuvremenu, film je dostupan pretplatnicima Netfliksa u Americi i Evropi. Amer kaže da se poruka filma “Trg” odnosi na sve ljude koji žive pod represivnom vladom.

"Poruka je da ljudi treba da se aktiviraju, da učestvuju u procesu, pozivaju vladu na odgovornost. Poruka je da se strukture moći pozivaju na odgovornost. Ako razgovarate sa Ahmedom, on će vam reći da mentalni sklop potreban da bi se uspelo u tome nije samo egipatska karakteristika. To je globalna stvar”.

Stoga, iako egipatska revolucija prolazi kroz mračne trenutke, ova priča će biti dostupna ljudima, i širiti taj optimizam.
XS
SM
MD
LG