Linkovi

Rani početak sezone praznične kupovine


Kupci u prodavnici igračaka Toys R' Us na Tajms Skveru u Njujorku.
Kupci u prodavnici igračaka Toys R' Us na Tajms Skveru u Njujorku.

Velike rasprodaje na "Crni petak" godinama su označavale početak sezone prazničnog šopinga, iako su neki trgovci narušili tradiciju i radili na sam Dan zahvalnosti.

Američki potrošači su ranije nego ikada krenuli u pohod na prodavnice, kako bi iskoristili velike popuste za vikend posle Dana zahvalnosti – zvanični početak sezone praznične kupovine. Velike rasprodaje, zbog kojih neki Amerikanci satima, pa čak i danima “kampuju” ispred velikih prodavnica, tradicionalno su počinjale u petak ujutru, ali su sada, u trci za profitom, neke prodavnice radile i juče, na praznični dan.

Veliki lov na rasprodaje je počeo, a praznični duh se na nekim mestima potpuno izgubio. Bilo je tu puno guranja i otimanja kao u “Brendsmartu” na Floridi. U Severnoj Karolini, policija je morala da obuzda jednog razularenog kupca. U Ilinoisu je čak došlo do pucnjave ispred robne kuće “Kols”, posle pokušaja pljačke.

Međutim, na većini lokacija bilo je mirno, a kupci, spremni da satima čekaju po ledenom vremenu da bi prvi ušli u prodavnice, dobili su ono što su želeli.

"Došla sam da kupim plejstejšn za 99 dolara”, zadovoljno kaže jedna Amerikanka.

Neki veliki lanci bili su otvoreni i na sam Dan zahvalnosti, što se ne dopada svim Amerikancima.

"Meni je to užasno. Ovaj praznik je dan koji treba da provedete sa porodicom”, kaže jedna stanovnica Njujorka.

Međutim, dok se očekuje da će ovog vikenda 140 miliona Amerikanaca ići u kupovinu, trgovci pokušavaju da dobiju što veći deo tog kolača, kaže Džon Erensmajer iz organizacije “Većina malih biznisa”, koji je govorio za Glas Amerike putem Skajpa.

“Mi smo ekonomija koju pokreće potrošnja, mnogi biznisi direktno ili indirektno zavise od prodaje u ovo doba godine”.

Amerikanci su potrošili skoro 60 milijardi dolara na praznični vikend za prošlogodišnji Dan zahvalnosti. Međutim, pošto je poverenje potrošača opalo u novembru, kompanije izražavaju oprezni optimizam.

“Ekonomija napreduje, iako možda suviše sporo. Zato se nadamo da će počevši od ‘crnog petka’ biti značajne potražnje i da će ona trajati kroz celu prazničnu sezonu”, kaže Erensmajer.

Praznična sezona obično počinje posle Dana zahvalnosti, na dan prozvan “crni petak” zato što tada mnogi trgovci izlaze iz minusa, odnosno “crvenog”, i počinju da beleže profit. No, neke prodavnice su odlučile da preduhitre ostale i otvore vrata pre nego što se ohladila praznična večera, uz popuste na sve, od igračaka do plazma televizora. Neki potrošači kampuju danima da bi dobili najbolje popuste.

Za one koji ne vole da čekaju u redovima, stručnjak za kupovinu Tre Bodž kaže da na internetu i pre vikenda mogu da se iskoriste popusti obično rezervisani za takozvani “sajber-ponedeljak”.

“Pravila igre se menjaju, a trgovci nastoje da omoguće potrošačima da kupuju na način koji im najviše odgovara”.

Nacionalna federacija za maloprodaju procenjuje da će Amerikanci u proseku potrošiti 738 dolara na poklone ove godine, dok se očekuje da će ukupna praznična prodaja biti veća od 600 milijardi, odnosno 4 odsto veća nego prošle godine.
XS
SM
MD
LG