Linkovi

Demokrata De Blazio novi gradonačelnik Njujorka


2014年1月2日贝鲁特南部郊区汽车炸弹爆炸后引起的火焰
2014年1月2日贝鲁特南部郊区汽车炸弹爆炸后引起的火焰

Zaštitnik prava gradjana, Bil de Blazio, ubedljivo je pobedio republikanca Džoa Lotu, pa će sada zameniti nezavisnog gradonačelnika Majkla Blumberga.

Grad Njujork dobio je prvog demokratskog gradonačelnika u proteklih 20 godina. Zaštitnik prava gradjana, Bil de Blazio, ubedljivo je pobedio republikanca Džoa Lotu, pa će sada zameniti nezavisnog gradonačelnika Majkla Blumberga, koji nije mogao da se kandiduje za četvrti mandat. Demokrata De Blazio ušao je u trku sa velikom prednošću u odnosu na republikanskog kandidata Džoa Lotu, u gradu u kojem na jednog registrovanog republikanskog birača dolazi šest demokrata.

Demokrata Bil de Blazio, zastupnik prava gradjana, dopao se biračima zbog svog populističkog programa i rasno mešane porodice. De Blazio ima dvoje dece sa svojom suprugom, Afro-Amerikankom Širlejn Mekrej, za koju kažu da će imati značajnu ulogu u njegovoj administraciji.

Neki analitičari smatraju da je televizijski spot, u kojem se pojavio njegov sin Dante sa afro-frizurom, doneo de Blaziju veliki skok popularnosti u multietničkom Njujorku. Taj spot je odgovarao stavovima nekih Njujorčana, ogorčenih zbog policijske prakse pretresa osumnjičenih koju mnogi vide kao primer rasne diskriminacije.

Birači kažu da ih je privukla de Blaziova platforma.

“Prosečnom, zaposlenom gradjaninu je on bliži, pristupačniji nego druga stranka, i ne samo stranka nego drugi kandidat”, smatra Njujorčanin Ron Kac.

De Blaziov rival, republikanski kandidat Džo Lota, bivši zamenik gradonačelnika, u završnim danima kampanje pojavljivao se zajedno sa bivšim gradonačelnikom Rudijem Djulijanijem. Lota je energično isticao temu svojih spotova u toku kampanje – da bi kriminal u Njujorku ponovo procvetao pod upravom liberala De Blazia.

“Svako ko veruje da smanjenje stope kriminala i povećanje kvaliteta života ne mogu da se obrnu i krenu unazad, se zavarava”.

Ta poruka je imala odjeka kod nekih Njujorčana, kao što je Lotin pristalica Kevin Konvej.

"On podržava policiju, želi da nastavi sa praksom pretresa sumnjivih osoba. Mislim da je to bezbednije, ja bih radije da se osećam bezbedno u ovom gradu.”

Medjutim, Džo Lota ušao je u trku sa velikim zaostatkom u ispitivanjima javnog mnjenja i nikada nije nadoknadio taj zaostatak. Kroz čitavu kampanju, de Blazio je održao prednost od oko 40 poena u odnosu na svog republikanskog rivala. Novi gradonačelnik Njujorka biće inaugurisan 1. januara.
XS
SM
MD
LG