Linkovi

Rast muslimanske zajednice u Moskvi


Ramadan u Moskvi

U Moskvi živi oko dva miliona muslimana, što je više nego u mnogim drugim gradovima u Evropi.

Tokom proteklih decenija Pariz, London, i Berlin suočavali su se sa ogromnim porastom muslimanskih zajednica. Sada je došao red i na Moskvu. Novinar Glasa Amerike, Džejms Bruk, izveštava o načinu na koji se ruska prestonica privikava na verske i demografske izazove.

U Moskvi živi oko dva miliona muslimana, što je više nego u mnogim drugim gradovima u Evropi. Na početku kurban bajrama, desetine hiljada vernika položile su molitvene tepihe na asfalt moskovskih ulica. Prošle godine, klanjali su se po kiši i snegu. U toku je proširenje glavne džamije u Moskvi, jedne od 4 u ruskoj prestonici. Abdul Bari Sultanov je musliman iz Tatarstana, koji je istorijski, muslimansko područje.

“Džamije su neophodne u svakoj opštini, kao i medrese, škole, imami, da bi se vernici pripremili za susret sa Muhamedom. “

Medjutim, dok ruska pravoslavna crkva gradi 200 novih hramova širom Moskve, predlozi za nove džamije teško dobijaju dozvole za gradnju. Aktivista za prava ruskih muslimana, Gejdar Džemal, optužuje Kremlj da sprečava gradnju novih džamija u Moskvi.

"Njima je jasna politika direktnog sprečavanja. Ali ne shvataju da će time stvoriti još gore probleme. “

Gradonačelnik Moskve, Sergej Sobjanjin, kaže da u gradu neće biti podizane nove džamije i da muslimani koji se na praznike klanjaju po gradskim ulicama, pretežno dolaze iz Srednje Azije, kao sezonski radnici koji se vraćaju kućama. U nedavnom razgovoru za radio stanicu EHO, Sobjanjin je rekao da među muslimanima ima samo 10 odsto Moskovljana, i da ne veruje da za svakog treba podići džamiju.

Saveznik Kremlja, Sobjanjin je nedavno pobedio na izborima za moskovskog gradonačelnika, i veruje da razume želje glasača. Rusi u radničkom delu Moskve nedavno su napali došljake iz Srednje Azije i Kavkaza. Tom prilikom su uzvikivali – Napred Rusijo! Nasilje je bilo uzrokovano ubistvom mladog Rusa, poreklom iz Azerbejdžana.

Analitičari smatraju da nasilje protiv došljaka predstavlja – savremeni pogrom. Policija je privela dve hiljade stranih radnika. A političari su se založili za zabranu prodaje stanova strancima, i zavođenje viznih ograničenja za došljake iz muslimanskih nacija, koje su do samo generaciju ranije bile u sastavu Sovjetskog saveza.

Posle raspada Sovjetskog saveza, Isolda Kukuškina, došla je u Moskvu iz Ukrajine. Ona je zabrinuta za budućnost Moskve, jer je nedavno videla povorke muslimana kako prolaze pored njene pravoslavne crkve :

“Plašim se da ću jednog dana postati muslimanka. Nemam ništa protiv njih, ali Moskva mora da ostane slovenska. Nekako bi to trebalo uravnotežiti. Priliv došljaka loše utiče na naš život. “

Trenutno, izgleda da se budućnost Moskve odigrava na ulicama - između klanjanja i pogroma.
XS
SM
MD
LG