Linkovi

Treći dan prestanka rada američke vlade


Znak u Njujorku na kojem piše da je turistička atrakcija Statua Slobode zatvorena zbog prekida rada vladinih agencija.
Znak u Njujorku na kojem piše da je turistička atrakcija Statua Slobode zatvorena zbog prekida rada vladinih agencija.

Delimičan prekid rada američke vlade ušao je u treći dan bez ikakvog izgleda za skoro rešenje u vezi sa federalnim budžetom.

Vodeći članovi Kongresa iz obe stranke održali su sinoć jednočasovni zatvoreni sastanak sa predsednikom Barakom Obamo u Beloj kući, na kojem nije nađen izlaz iz sadašnje situacije.

Predsednik Predstavničkog doma, republikanac Džon Bejnor, saopštio je da mu je predsednik Obama rekao da neće da pregovara o sporazumu kojim bi se obezbedio budžet za rad federalnih ustanova. Po Bejnorovim rečima, on je predsedniku Obami saopštio da želi diskusiju o, kako se izrazio, “pravednosti” predsednikovog najznačajnijeg zakonodavnog uspeha - novog zakona o reformi zdrastvenog osiguranja, zvanog “Obamaker.”

Usvajanje zakona o federalnom budžetu republikanci uslovljavaju odlaganjem ili potpunim ukidanjem budžeta za sporovođenje Obamakera.

Lider većine u Senatu, demokrata Heri Rid, izjavio je da je spreman da razgovara sa republikancima o bilo čemu, ali da je prethodno potrebno da federalni budžet bude odobren bez ikakvog uslovljavanja.

Bela kuća nazvala je sinoćni sastanak korisnim, ističući da je predsednik Obama zadovoljan što je on održan. Međutim, uoči sastanka Obama je u intervjuu za kablovski televizijski program CNBC rekao da je učinio sve što je mogao da uspostavi saradnju sa republikancima, dodajući da je ozlojeđen, kao i da je prestanak rada vlade sasvim nepotreban.
XS
SM
MD
LG