Linkovi

Obnovljena debata o kontroli oružja


Miting pristalica nošenja oružja održan blizu skupa njihovih neistomišljenika, pokreta "Gradonačelnici protiv ilegalnog oružja", kojim je odata pošta žrtvama pucnjave u gradu Aurori u Koloradu.

Istraga smrtonosne pucnjave u Komandi američke mornarice podstakla je pozive na nove mere kontrole posedovanja oružja.

Vlasti navode da je ranije ovog meseca Aron Aleksis kupio pušku kojom je ubio 12 osoba u zgradi mornarice.

Federalni istražitelji nastavljaju da prikupljaju dokaze u zgradi Komande američke mornarice. Policija još nije ustanovila šta je Arona Aleksisa podstaklo da ubije 12 osoba u pucnjavi u ponedeljak, pre nego što je i sam stradao u okršaju sa policijom.

Očevici kažu da je Aleksis, bivši rezervista mornarice i radnik pod ugovorom, ušao u zgradu sa puškom, i ubrzo zatim otvorio vatru. Džon Viver je gledao kako osumnjičeni ubija njegovu koleginicu.

"Provirio sam i video kako je uperio pušku u moju prijateljicu, i pucao”.

Ovaj događaj je obnovio debatu o strožijoj kontroli oružja. Mnogi vlasnici oružja opiru se strožijim zakonima. Predsednik Barak Obama ponovo je apelovao na članove Kongresa da uvedu nove zakone.

"Činjenica da nemamo dovoljno čvrst sistem provere podataka čini nas ranjivim kada je reč o ovakvim vrstama pucnjave”.

Prema studiji koju je u martu objavila Kongresna istraživačka služba, u protekle tri decenije, u SAD se dogodilo 78 masovnih ubistava vatrenim oružjem, sa ukupno 547 žrtava.

Poruke za vreme obeležavanja šest meseci od masakra u Njutaunu
Poruke za vreme obeležavanja šest meseci od masakra u Njutaunu
Na Kapitol Hilu, članovima Kongresa pridružile su se porodice žrtava različitih pucnjava, među kojima su bili i rođaci nekih od 26 osoba ubijenih u osnovnoj školi u Kontektikatu prošlog decembra. Demokrata Kris Marfi kaže:

"Nešto nije u redu sa našom demokratijom ako 90 odsto Amerikanaca smatra da ljudima treba da se provere podaci pre nego što mogu da kupe pušku, a da ne možemo da glasamo o tome u američkom Kongresu”.

Ranije ove godine, zakon o kontroli oružja nije prošao u Senatu, kada su se neke demokrate i brojni republikanci suprostavili novim ograničenjima kupovine vatrenog oružja.

Stiv Bilet predaje političke nauke na Univerzitetu Džordž Vašington.

"Mislim da smo, iskreno rečeno, ‘otupeli’ kada je reč o pitanjima kontrole kupovine oružja. Mislim da ima dosta ljudi koji su se pomirili sa činjenicom da su to izolovani incidenti sa kojima moramo da se suočimo s vremena na vreme, i to je to”.

Zagovornici prava na posedovanje oružja, kao što je Nacionalna asocijacija za oružje (NRA), nisu izdali saopštenje posle pucnjave u Komandi mornarice. Međutim, ranijih godina, oni su se borili protiv inicijativa da se ograniči pravo Amerikanaca da budu vlasnici oružja.

NRA je moćna organizacija. Njeni članovi i pristalice nošenja oružja u Koloradu slavili su kada su birači smenili dvoje državnih senatora koji su se zalagali za umerene mere kontrole oružja. Članica Predstavničkog doma iz Konektikata, Elizabet Esti, spremna je da uzvrati udarac.

"Ovo ne može da postane nova normala. To je neprihvatljivo”.

Uprkos pozivima na strožiju kontrolu ouržja, analitičari kažu da još nema dovoljno podrške u Kongresu da bi se ove godine usvojio zakon o kontroli posedovanja oružja.
XS
SM
MD
LG