Linkovi

Sporazum menja dinamiku rata u Siriji?


Članovi Slobodne Sirijske Armije

Blisko–istočni analitičari smatraju da bi sporazum o uništenju sirijskog hemijskog oružja moglo da promeni tok tamošnjeg krvavog građanskog rata.

Blisko–istočni analitičari smatraju da bi sporazum o uništenju sirijskog hemijskog oružja moglo da promeni tok tamošnjeg krvavog građanskog rata.

Sporazum o uništenju sirijskog hemijskog arsenala nije promenio ništa kada je reč o oružanom sukobu u Siriji .

Analitičari smatraju da će sporazum imati dugoročne posledice, poboljšati izglede predsednika Asada i razgneviti pobunjenike koji pokušavaju da ga zbace.

Stiven Bući, direktor za spoljnopolitičke studije u Fondaciji „Heritidž“ kaže:

“Na terenu, pokret otpora je verovatno gubitnik u svemu ovome, dok je Asad jasan pobednik. Dobio je podršku i ojačao kredibilitet zahvaljujući Rusiji, a sada i celoj međunarodnoj zajednici“.

U emisiji TV mreže ABC – „Ove nedelje“, predsednik Obama se nije složio:

“Teško je zamisliti scenario u kome Asad obnavlja bilo kakav legitimitet, pošto je upotrebio otrovni gas protiv nedužnih civila i dece“.

Sporazumom se uklanja mogućnost skorog američkog vojnog udara, jer je Asad obećao da će predati svoj hemijski arsenal.

Pobunjenici, koji su se nadali da će dobiti momentum, sada se suočavaju sa mogućim jačanjem napada vladinih snaga.

Najveću grupu pobunjenika predvodi general Salim Idris:

“Verujemo da ruski i sirijski režim odugovlače kako bi dobili na vremenu za zločinački režim u Damasku“.

Analitičari smatraju da se sporazumom na svetskom nivou poboljšao Putinov ugled, dok Moskva i dalje Damask snabdeva oružjem. Direktor ogranka Brukings centra u Dohi, Salman Šaik, kaže:

“Rusija je poboljšala svoj strateški profil. Dospela je do nivoa Sjedinjenih Država kada se radi o važnosti u odlukama o Bliskom Istoku“.

Šaik dodaje da bi to moglo da promeni američki uticaj na tom području.

“Predsedniku Obami bi mogao da oslabi položaj, jer nije preduzeo akciju koju je obećao“.

I dok Asad ostaje na vlasti, grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da njegove snage ubijaju stanovništvo u ogromnom broju. Stiven Bući navodi:

“Verujem da će ostati na vlasti bar još godinu i po dana, što je žalosno, jer je okrutan dictator, koji već godinama teroriše stanovništvo, koje zaslužuje nešto bolje“.

Hemijsko oružje je možda sklonjeno iz upotrebe, ali konvencionalno oružje nastavlja da odnosi žrtve u građanskom ratu u Siriji.
XS
SM
MD
LG