Linkovi

Brisel osudio napad na Euleks


Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton: EU nastavlja angažovanje u dijalogu Beograda i Prištine

U reagovanjima iz Brisela zajednička je osuda napada na pripadnike civilne misije EU, kao i nada da incident neće negativno uticati na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Danas su se sa više adresa u Briselu čule reakcije na incident na Kosovu gdje je život izgubio jedan pripadnik evropske civilne misije Euleks. Zajednička im je osuda napada na pripadnike misije, kao i nada da incident neće negativno uticati na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Na vijest o pogibiji člana evropske civilne misije su prvi reagovali iz kancelarije visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton.

"Počinioci moraju biti privedeni pravidi, a ono što je posebno važno je da je EU odlučna da nastavi sa svojim angažovanjem na Kosovu kao i u dijalogu Beograda i Prištine. S tim u vezi, Visoka predstavnica poziva sve strane da udvostruče napore kako bi se u praksi primjenili svi do sada postignuti sporazumi, što bi vodilo daljoj normalizaciji i popravljanju uslova života ljudi na sjeveru Kosova", poručila je portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančić.

Incident na Kosovu je komentarisao i Branko Ružić, ministar bez portfelja u vladi Srbije zadužen za evropske integracije, na kraju svoje trodnevne posjete Briselu.

“Ovo je jedan incident, jedna tragedija, naravno i za porodicu litvanskog vojnika. Mislim da je obaveza da svi upregnemo snage, i sa našim evropskim partnerima, i oni koji nose legitimitet u Prištini, a naravno i država Srbija, da uloži sav svoj uticaj i potencijal da bi se ovakvi incidenti istražili, i kako se više ne bi dozvolilo da se na taj način neko, ukoliko neko takav postoji, suprostavi ovakvom jednom procesu.”

A iz sjedista NATO u Briselu je poručeno: KFOR će nastaviti sa svojom kosovskom misijom, dajući doprinos bezbjednosti i slobodnom kretanju. Takodje će biti nastavljena i tijesna saradnja sa evropskom civilnom misijom, poručeno je iz štaba Alijanse.

Da Evropljani ne namjeravaju nakon tragičnog incdenta dići ruke od Kosova, potvrdjuje i današnja odluka Visoke predstavnice EU. Naime, ona je donijela odluku o raspredjivanju evropske posmatračke misije, čiji zadatak će biti monitoring izbora na Kosovu, planiranih za 3.novembar.
XS
SM
MD
LG