Linkovi

Prepreke mirovnom procesu u Siriji


Politički pregovori su odlagani nekoliko puta zbog razmirica unutar rukovostva sirijske opozicije kao i zbog nesloge o tome ko bi još mogao da učestvuju u njima.

Rusko-američki okvirni plan za eliminaciju sirijskog hemijskog oružja ne obuhvata i problem političkih podela, koje usporavaju započinjanje mirovnih pregovora. Izveštač Glasa Amerike iz Stejt Departmenta razmatra kako bi pomenuti plan o stavljanju hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu mogao da utiče na eventualne razgovore o političkoj tranziciji u Siriji.

Okončanje svakodnevnih borbi nije uključeno u plan za ukidanje programa proizvodnje hemijskog oružja u Siriji. Međutim, šefica evropske diplomatije Ketrin Ešton smatra da je najveća do sada međunarodna intervencija u Siriji, dobra prilika da se učini više.

“Najnoviji razvoj događaja pruža priliku da se rehabilituje process, ne samo rešavanja problema hemijskog oružja, već pitanja širih političkih dimenzija”.

Politički pregovori su odlagani nekoliko puta zbog razmirica unutar rukovostva sirijske opozicije kao i zbog nesloge o tome ko bi još mogao da učestvuju u njima. Rusija želi da se razgovorima pridruži Iran, čemu se Vašington protivi, jer iranski borci učestvuju u sukobu na strani sirijskih oružanih snaga.

Ministar spoljnih poslova velike Britanije Vilijam Hejg ističe da nema odstupanja od napora da se dođe do mirovnih razgovora.

“Naš cilj ostaje sazivanje druge ženevske konferencije na kojoj bi sve strane postigle dogovor o političkom rešenju konflikta. Sarađivaćemo sa Rusijom na tome da se to što pre dogodi”.

Posao zaplene hiljadu tona hemijskog oružja usred građanskog rata već dovoljno odvalači pažnju od mirovnih pregovora, ističe Sara Morgan, vršilac dužnosti direktora ogranka “Hjuman rajts voča” u Vašingtonu.

“Usko smo fokusirani na hemijsko oružje. Državni sekretar Džon Keri pominjao je mogućnost kasnijih pregovora, odnosno održavanje ‘Ženeve 2’ Izgleda, nažalost, da nema žurbe oko toga”.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je možda vreme da se lideri opozicije nateraju na mirovne razgovore. On odlaganje svaljuje na one koji prete Bašaru al Asadu.

“Ako je nekima važnije da se konstantno preti i traži razlog za napad, to verovatno predstavlja znak opoziciji da se od njih očekuju nove provokacije. To mi takođe moglo da potpuno poremeti izglede za pokretanje procesa za ‘Ženevu 2’”.

Analitičar Dag Bandou iz Instituta Kejto tvrdi da je pokretanje mirovnih razgovora otežano, zbog nedostatka prave političke alternative Asadu.

“Ne postoji izbor između Bašara al Asada i nekog koga znamo i u kojeg imamo poverenje. Postoji Asad nasuprot potencijalnog haosa”.

Konfuzija u redovima opozicije potkopava pritisak za pregovaranje, tvrdi analitičar Instituta za mir Manal Omar.

“Šta bi se dogodilo ako bi Asad otišao, bio smenjen ili sišao sa vlasti? Opozicija za sada nije dovoljno uverljivo pokazala da bi posle toga umela da kontroliše Siriju”.

Keri i Lavrov će se sastati iduće nedelje u Njujorku radi utvrđivanja rokova za sirijske razgovore, što će, kako je rekao američki državni sekretar, najviše zavisiti od napretka ostvarenog u vezi sa hemijskim oružjem.
XS
SM
MD
LG