Linkovi

Rusija kritikuje izveštaj UN-a o Siriji


Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov razgovara sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Damasku.
Zamenik ruskog šefa diplomatije Sergej Rjabkov razgovara sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom u Damasku.

Rusija je izveštaj inspektora UN nazvala "pristrasnim i nepotpunim". Portparol UN-a kaže da su nalazi iz izveštaja inspektora "neoborivi."

Rusija je oštro kritikovala novi izveštaj UN o hemijskom napadu 21. avgusta u Siriji, nazvavši ga “pristrasnim, nekompletnim, iskrivljenim i jednostranim.”

Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov danas je takodje izjavio da je Sirija pružila nove dokaze koji pokazuju da su pobunjenici ti koji su izvršili smrtonosni napad prošlog meseca nadomak Damaska. Dan ranije, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov takodje je doveo u pitanje izveštaj UN, navodeći da postoje “ozbiljne osnove za uverenje” da je incident bio provokacija koju su izvršili pobunjenici.

Odgovarajući na pitanja o ruskim kritikama, portparol UN Martin Nesirski izjavio je da su nalazi iz izveštaja inspektora UN “neoborivi”. On je rekao da ti zaključci govore sami za sebe I da je u pitanju potpuno objektivan izveštaj o tom konkretnom incidentu.

Zapadne zemlje i organizacije za ljudska prava smatraju da nalazi UN-a, koji su predstavljeni ranije ove nedelje, nagoveštavaju da je sirijski režim upotrebio sarin u tom napadu. Oni se pozivaju na detaljne dodatke izveštaja, koji se odnose na vrstu upotrebljenog oružja, njegovu putanju i količinu gasa koju je oružje sadržalo.

Uprkos tom neslaganju, Rusija, Kina, Francuska, Britanija I SAD dogovorile su se da rade na rezoluciji UN-a o procesu uklanjanja sirijskog hemijskog arsenala.

Diplomate stalnih članica Saveta bezbednosti trebalo bi da se sastanu ponovo u sredu da razgovaraju o predloženoj rezolciji. Glavna prepreka je pitanje da li će pretnja vojnom akcijom biti uključena da bi ojačala rezoluciju, čemu se Rusija i Kina protive.

Zamenik sirijskog šefa diplomatije izjavio je da je vlada u Damasku uverena da Ujedinjene nacije neće usvojiti rezoluciju koja se poziva na sedmo poglavlje povelje UN, kojim se dozvoljava upotreba sile ukoliko se Damask ne bude pridržavao plana o razoružanju.

Za to vreme, glavni inspektor UN za hemijsko oružje Ake Selstrom izjavio je da će se njegov tim “u narednih nekoliko nedelja” vratiti u Siriju da istraži još neke navode o upotrebi hemijskog oružja. Selstrom, šef tima koji je prošlog meseca boravio u Siriji, izjavio je da će njegova grupa “proceniti navode o upotrebi hemijskog oružja sa obe strane, ali ipak prvenstveno, od strane sirijske vlade.”

Zvaničnik UN-a rekao je da postoje navodi o još 13 ili 14 incidenata, koji treba da budu ispitani. Selstrom je dodao da inspektori neće razmatrati pitanje ko je odgovoran za napad sarinom 21. avgusta, u kojem je prema navodima SAD umrlo više od 1,400 ljudi.
XS
SM
MD
LG