Linkovi

Keri i Lavrov započeli ključne razgovore o Siriji


Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pred sastanak u Ženevi.
Američki državni sekretar Džon Keri i ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pred sastanak u Ženevi.

Zvaničnici Stejt Departmenta najavili su da će Keri, u susretu sa Lavrovom, naglasiti potrebu da Asad brzo otkrije sve zalihe hemijskog oružja. Američki zvaničnici kažu da bi razgovori mogli da traju nekoliko dana.

Američki državni sekretar Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov započeli su razgovore u Ženevi, čiji je cilj – eliminisanje sirijskog arsenala hemijskog oružja.

Obraćajući se novinarima pred početak sastanka, Keri je izrazio nadu da zahvaljujući diplomatiji bude izbegnut američki udar na Siriju zbog navodne uloge snaga sirijske vlade u hemijskom napadu nadomak Damaska u avgustu.

Keri je rekao da se SAD I Rusija ne slažu u pogledu toga ko je kriv za taj napad, ali da postoji “mnogo toga oko čega se slažu”, uključujući činjenicu da su u napadu stradali civili, te da je hemijsko oružje pretnja u sirijskom konfliktu.

Keri je dodao da je prerano reći da li će diplomatija dati rezultate, ali da su SAD ozbiljne u pogledu tih napora.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da veruje da SAD žele da pronadju konsenzus sa Rusijom. On je dodao da bi razrešenje situacije u vezi sa sirijskim hemijskim oružjem značilo da nema potrebe za bilo kakvom američkom vojnom intervencijom.

U medjuvremenu, Ujedinjene nacije potvrdile su da su primile dokumenta od Sirije o njenom pridruživanju Konvenciji o hemijskom oružju, što je ključni korak u planu Rusije. Sirijski predsednik rekao je da će podneti podatke o hemijskom oružju mesec dana posle potpisivanja. U intervjuu za rusku televiziju, Asad je potvrdio da će njegova zemlja staviti svoje hemijsko oružje pod medjunarodnu kontrolu ali da "američka vojna pretnja nije uticala na tu odluku".

Medjutim, državni sekretar Keri osporio je Asadov komentar da Sirija može da sačeka mesec dana pre nego što preda informacije o svom arsenalu. Dok je Asad rekao da je jednomesečni period standardan, Keri je rekao da kod trenutne situacije "ništa nije standardno".

Predsednik Obama je ove nedelje oprezno podržao rusku diplomatsku inicijativu ali je rekao da će američka vojska biti spremna da reaguje ukoliko diplomatija ne da rezultate.

SAD su otvoreno skeptične prema namerama sirijskog predsednika Bašara al-Asada I njegovo saveznika Rusije. Portparol Stejt Departmenta Džen Psaki je primetila:

"Svakako imamo dugu i promenljivu istoriju sa Rusima, tako da ćemo ući u ovaj process široko otvorenih očiju. Sekretar Keri je pre samo dva dana u razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova jasno stavio na znanje da nećemo da igramo nikakve igre.”

Zvaničnici UN-a izrazili su optimizam pred američko-ruske razgovore u Ženevi.

"Generalni sekretar snažno pozdravlja ozbiljne medjunarodne razgovore koji bi mogli da dovedu do sporazuma u Savetu bezbednosti, da se obezbedi i uništi sirijsko hemijsko oružje kako bi se sprečila njegova upotreba”, rekao je Farhan Hak, portparol Generalnog sekretara UN.

Predsednik Obama krivi Siriju za smrtonosni hemijski napad prošlog meseca. On smatra da je pretnja američke vojne sile primorala Asadovu vladu da pregovara uz posredovanje Rusije.

Stručnjak za Bliski istok i nacionalnu bezbednost Ari Ratner kaže da svaka šansa da dodje do rešenja putem pregovora mora da bude iskorišćena.

"Kako tačno izgleda to rešenje ostaje da se dogovori, unutar Sirije naravno, ali i u široj medjunarodnoj zajednici. Medjutim, ako ove prethodne dve nedelje pripreme za rat, koje su u mnogim pogledima bile haotične, išta ostvare, pozitivan je taj pomak ka diplomatiji. Čak i ako ona na kraju ne uspe, treba da joj se da još jedna, poslednja, šansa.”

Ratner kaže da bi oni koji se protive sili u Siriji možda bili skloniji da ponovo razmotre vojnu akciju, ako vide da su načinjeni diplomatski napori da se reši kriza.
XS
SM
MD
LG