Linkovi

Sirija i regionalni interesi


Mogućnost američke vojne akcije protiv Sirije iznosi na videlo i složenu mrežu regionalnih interesa u sirijskom konfliktu.

Mogućnost američke vojne akcije protiv Sirije iznosi na videlo i složenu mrežu regionalnih interesa u sirijskom konfliktu. Postavlja se i pitanje kako bi se regionalni akteri ponašali kao i kakav bi odgovor sirijske vlade mogao da bude.

Predsednik Bašar Al Asad upozorio je da bi američka vojna akcija protiv njegove zemlje mogla da izazove regionalni rat. Jedina mana te pretnje je to, što na više načina, rat u Siriji to već i jeste. Politički analitičar Kristijan Donat kaže da regionalne sile, od Asadovih protivnika kao što je Saudijska Arabija, do Asadovih saveznika, kao što je Iran, koriste konflikt u Siriji radi obračuna sa drugim rivalima.

„Saudijska Arabija vidi situaciju u Siriji kao šansu da potisne Iran. Iran vidi pobunu protiv Asadovog režima kao pretnju svom koridoru u Liban radi podrške Hezbolahu.“

Susedi Sirije sada razmatraju cilj bilo kojih američkih napada, od ograničene ciljane akcije zbog navodne upotrebe hemijskog oružja, do namere da se promeni režim. Politički analitičar Mustafa Labad, direktor Centra Al Šaro, kaže:

„Mislim da će Iran biti oprezan da bi video koliko daleko će Amerika ići protiv Bašara Al Asada i da će zatim odlučiti o mogućem odgovoru. A oni imaju Liban i Hezbolah za indirektan odgovor. Ali u ovom slučaju Izrael će biti uvučen. A, ako je Izrael uključen, onda će se i Iran angažovati i možda će Izrael pokrenuti vazdušne napade protiv Irana.“

Zabrinutost Izraela zbog Irana uglavnom je usmerena na nuklerani program Teherana, a ne na rat u Siriji. Ali profesor Donat kaže da bi američki napad mogao da pruži opravdanje Izraelu.

„Izrael se već godinama zalaže za potencijalni udar na Iran i mislim da je jedna od stvari koju je američka administracija uradila jeste da se potrudila da jasno stavi do znanja Izraelu da to nije nešto što Sjedinjene Države žele.“

Analitičar Labad ukazuje na, kako se čini, prikrivenu diplomatiju između Irana i Sjedinjenih Država, preko Sultana od Omana, kako bi se Iran uverio da eventualni napad nema za cilj zbacivanje Asada.

„Možemo da vidimo sporazum između Irana i Sjedinjenih Država, o tome da Amerika nema nameru da zbaci Asada.“

Labad ističe da uprkos neizvesnosti, regionalne sile razmatraju svoj odgovor, za sada, oko ograničenih vojnih udara Sjedinjenih Država. Ako do toga ne dođe, kaže Labad, sve opcije su otvorene i mogućnost regionalnog haosa, kaže on, biće još veća.
XS
SM
MD
LG