Linkovi

Rast GDP-a veći od očekivanog


Prema jučerašnjem vladinom izveštaju američka ekonomija je u drugom tromesečju ove godine rasla po stopi višoj od očekivane.

Bruto društveni proizvod je u periodu od aprila do juna rastao po stopi od 2,5 odsto, dok je prognozirana stopa iznosila 1,7 odsto. Analitičari smatraju da ti podaci ukazuju da oporavak američke ekonomije dobija na zamahu.

Najveća svetska ekonomija je opet premašila očekivanja ostvarivši više nego dvostruku stopu rastu u poredjenju sa prvim tromesečjem kada je iznosila samo 1,1 odsto. Ekonomisti smatraju da stopa rasta od 2,5 odsto nije izuzetna, ali da imajući u vidu očekivanja o usporavanju ekonomije zbog smanjenje vladinih programa, ona predstavlja dobrodošlo poboljšanje. Analitičar Džim O Saliven govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

2,5 odsto nije tako sjajno, ali ako se vratite mesec dana unazad ljudi su se plašili da će u drugom tromesečju rast biti blizu nule.”

Većoj stopi rasta doprineo je porast izvoza, kao i potrošnje. Amerikanci su u ovom periodu trošili više na trajnu robu, poput automobila i uredjaja za domaćinstvo.

U odvojenom izveštaju navodi se da je broj zahteva za nadoknadu nezaposlenima protekle nedelje opao za 6 hiljada što je znak da je manje radnika izgubilo posao.

„Sve te brojke ukazuju na postepeni oporavak. Mislim da to priprema teren da centralna banka počne da smanjuje svoj program otkupa obveznica.“

Američke Federalne rezerve pažljivo prate ekonomske trendove da bi donele odluku o tome kada će početi da postepeno ukidaju svoj program otkupa obveznica u iznosu od 85 milijardi dolara mesečno. Ta mera centralne banke doprinela je da kamatne stope ostanu niske što omogućava kompanijama i pojedincima da lakše dodju do kredita. Smatra se da je ona doprinela i oporavku tržišta nekretnina.

Medjutim neki spoljn faktori, uključujući mogući vojni napad na Siriju, mogli bi da odlože eventualnu odluku centralne banke. Majkl Gajed je investicioni analitičar.

„Rat bi bio krajnji izgovor da se ne smanji otkup obveznica, da se ne odustane od stimulisanja ekonomije. A, ukoliko dogadjaji u Siriji dovedu do nove nervoze na tržištima, investitori bi mogli da se pokolebaju. Prema tome, federalne rezerve u septembru verovatno neće tako brzo odustati od stimulativnih mera.“

Tome bi mogli da doprinesu i pad potrošačkog poverenja prošlog meseca i rastuće cene energenata. Dodatni faktor biće i podaci o radnim mestima u avgustu koji će biti objavljeni sledeće nedelje.
XS
SM
MD
LG