Linkovi

Arapska javnost protiv intervencije


Masakr kod Damaska užasnuo je javnost u regionu. Međutim, moguća američka odmazda, bilo unilateralna ili sa saveznicima, primljena je sa jednakim uznemirenjem.

Opasnost od mogućih američkih vojnih udara na Siriju zbog upotrebe hemijskog oružja u sirijskom konfliktu, pojačala je već izuzetno napetu situaciju na Bliskom Istoku.

Prošlonedeljni masakr kod Damaska užasnuo je javnost u regionu. Međutim, moguća američka odmazda, bilo unilateralna ili sa saveznicima, primljena je sa jednakim uznemirenjem. Politikolog Džoel Rubija iz Fondacije Plaušers, smatra da bi Vašington trebalo prethodno da obezbedi širu podršku za vojnu akciju.

“Adminstracija bi mogla da se obrati Ujedinjenim nacijama, obezbedi legitimnost za svoja nastojanja u međunarodnom forumu. Nije sasvim jasno da li će tako da postupi.”

Amerika nije uspela da pridobije podršku u regionu. Arapska liga, koja je odobrila zapadnu intervenciju u Libiji pre dve godine, vrši pritisak za pronalaženje političkog rešenja.

Torbjorn Soltveld, stručnjak za Siriju, u razgovoru za Glas Amerike putem Skajpa, rekao je sledeće:

“Veliki broj članova Arapske lige nezvanično podržava takvu akciju, ali se radi o reakcijama javnosti, američke i zapadne vojne operacije na Bliskom Istoku su i dalje sporne, i potencijalni su izvor nestabilnosti i nezadovoljstva.”

Brojne zemlje u regionu već su suočene sa političkim nemirima i prilično snažnim anti-amerikanizmom. Vojni napad pre nego što inspektori UN-a utvrde ko je odgovoran za upotrebu hemijskog oružja, mogao bi da podstakne još jača anti-američka osećanja.

Istovremeno, neki od dokaza o krivici sirijske vlade stižu iz Izraela što produbljuje opštu sumnju u motive tog bliskog američkog regionalnog saveznika.

Analitičar Mustafa Labad podseća takođe na iskustvo sa Irakom.

“Pitanje poverenja u SAD je problematično u arapskim zemljama. Irak je bio optužen da poseduje oružje masovnog uništenja, a posle invazije, ceo je svet video da je to bila laž.”

Labad dodaje da bi mogli doći do masovnih demonstracije protiv onog što javnost smatra dvoličnošću.

“Nema nikakvih dokaza da je Sirija upotrebila hemijsko oružje. Da li je Bašar al Asad diktator? Jeste. Ali i drugi američki saveznici su diktatori.”

Međutim, pozitivno je kaže Labad, to što se zna da svrgavanje sirijskog predsednika nije cilj moguće američke vojne akcije.
XS
SM
MD
LG