Linkovi

Rasna jednakost na "novom jugu"


San Martina Lutera Kinga o društvenoj i ekonomskoj promeni postaje stvarnost u mnogim delovima američkog juga, nekadašnjeg legla diskriminacije i mržnje.

Rasno nasilje i diskriminacija uzrokovali su tokom 1960-tih godina masovni egzodus Afroamerikanca sa juga SAD u zajednice na severu zemlje. Medjutim, sada veći broj Afroamerikanca živi na jugu nego igde drugde u ovoj zemlji. Niske cene nekretnina i radna mesta privukli su ih nazad u ovaj region gde se san Dr. Martina Lutera Kinga o rasnoj jednakosti sprovodi u delo

Grad Birmingem u državi Alabami izgleda sasvm drugačije nego što je to bilo 1960-tih. Crnci i belici zajedno navijaju za njihov bejzbol tim. Pre 50 godina to je bilo nezamislivo u ovom nekadašnjem leglu rasne mržnje i diskriminacije.

Nakon što su gradjanska prava i pravo glasanje bili usvojeni, 1960-tih godina, vrata su se u Birminghamu otvorila za gradonačelnika Vilijama Bela i više od 800 crnaca, izabranih funkcionera, koji sada služe širom juga. Bel kaže da je to postignuto zahvaljujući žrtvovanju miliona da bi se eliminisala rasna segregacija.

“Ako je kičma segregacija mogla da bude slomljena ovde u Birmingemu, to je onda moglo da se učini bilo gde drugde na jugu. Podršku tome su dali dobri ljudi i žene -- crnci i belci, katolici, baptisti, muslimani, Jevereji; svi oni su se okupili i rekli da se moramo suočiti sa tim zlom i zajedno su pomogli da se Birmingem promeni.”

Nedaleko odavde u državi Misisipi inspirisana pokretom za ljudska prava, Flonzi Gudlo Braunrajt, počela je svoju političku karijeru.

„1968-e izabrana sam u opštini Medison u Misisipiju i tako sam postala prva žena afroameričkog poreka koja je pobedila na izborima.“

Milton Anderson je još jedan proizvod novog, integrisanog juga.

„1963 ili 1964, nije postojao nikakav način da osoba kao ja, skromnog porekla, postane predsednik jednog velikog koledža u državi Misisipi, ili u bilo kojoj južnoj državi.“

U Birmingemu, gradonačelnik Bel se fokusira na ekonomski razvoj, kao što je novi bejzbol stadion. U medjuvremenu, on i dalje radi na unapredjenju rasnih odnosa i jednakih prava za sve gradjane.

„Možete da postanete ono što želite, da živite kakvim hoćete životnim stilom, i u osnovi imate dobre mogućnosti zbog onoga što se dogodilo ovde tokom pokreta za gradjanska prava. Da li je savršeno? Nije. Ali, svakako je mnogo bolje nego što je bilo u ono vreme i imamo daleko više mogućnosti za sledeću generaciju.“

Džef Dru vlasnik je jedne osiguravajuće agencije u Birmingemu. On kaže da Afroamerikanci imaju sada mogućnosti o kojima su mogli samo da sanjaju pre 50 godina.

„Crnci i belci saradjuju u BirmingEmu i imaju zajedničke društvEne aktivnosti. Sve u svemu, rasni odnosi su daleko bolji nego što su bili pre 50 godina.“

Afroamerikanci se vraćuju u gradove na jugu u rekordnom broju, kao što je slučaj sa Atlantom, u Džordžiji, a razlog su povoljne mogućnosti za kupovinu nekretnina i dobijanje posla. Gradonačelnik Atlante Kasim Rid kaže da je ovaj grad prestonica novog juga.

„Mislim da budućnost našeg društva pripada talentovanima.“

Gradonačelnik Kasim Rid kaže da Atlanta ima drugu po veličinu crnačku populaciju u zemlji.

„Atlanta sa svojim predgradjima je jedno od najdinamičnijijih tržišta za crnačko stanovništvo u SAD zbog sveobuhvatnih programa koje nudimo i zbog načina na koji prihvatamo talenat i vrednosti.“

San Martina Lutera Kinga o društvenoj i ekonomskoj promeni postaje stvarnost u mnogim delovima juga. Crnci i belci pronalaze načine da koegzistiraju i budu uspešni, što može da posluži kao model i za druge zajednice.
XS
SM
MD
LG