Linkovi

Ešton: Napredak u normalizaciji odnosa


Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači tokom susreta u Briselu, 20.06.2013 (Fonet)
Premijer Srbije Ivica Dačić, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton i premijer Kosova Hašim Tači tokom susreta u Briselu, 20.06.2013 (Fonet)

Visoka predstavnica EU i evropski komesar za proširenje zatražili da se na predstojećem samitu donese jasna i pozitivna odluka o početku pregovora sa Srbijom

Nakon još jednog kruga dijaloga premijera Srbije i Kosova, uz evropsko posredovanje, u Briselu su zaključili da je ostvaren progres u normalizaciji odnosa. U u tom su svjetlu visoka predstavnica Ešton i komesar File odaslali jutros zajedničko pismo državama članicama uz zahjev da njihovi ministri, a potom i šefovi država ili vlada na samitu 28-og ovog mjeseca donesu jasnu i pozitivnu odluku o početku pregovora o prijemu sa Srbijom i početku pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju sa Kosovom.

Iako skup koji je završio u ranim jutarnjim satima nije donio i zaključke, ocjenjen je uspješnim i potvrdom napretka kakav su Beograd i Priština ostvarili od sporazuma iz aprila mjeseca.

"Premijeri su danas načinili korak naprijed i dogovorili neka od otvorenih pitanja, posebno o predstojećim izborima, na polju pravde i policije", saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Bilo je riječi i o tome da će uskoro biti postavljen i regionalni komandant policije na sjeveru Kosova, sve u skladu sa kosovskim zakonima", naveo je kosovski premijer Hašim Tači.

Sve u svemu, dovoljno razloga da visoka predstavnica najavi:

"Sada ću informisati države članice o napretku u primjeni sporazuma, potvrdjujući da su načinjeni konkretni i odlučni koraci u poboljšanju odnosa dvije strane".

U utorak u Luksemburgu će o ovome raspravljati ministri vanjskih poslova, a potom, krajem sedmice u Briselu i šefovi evropskih država.

"Sigurno je da će države članice odlučiti o preporuci za otvaranje pregovora sa Srbijom. Mogući su različiti scenariji, ali nadamo se odluci koja će značiti početak pregovora", saopštio je portparol Evropske komisije Petar Stano.
XS
SM
MD
LG