utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Kultura

I dalje polemika o filmu Ketrin Bigelou

Film "Trideset minuta posle ponoći" pokrenuo je novu diskusiju o metodama korišćenim za vreme potrage za Osamom bin Ladenom.

Penelopi Pulu
Sa pet nominacija za Oskara, uključujući i onaj za najbolji film, kao i odličnu zaradu na bioskopskim blagajna, novi film Ketrin Bigelou „Zero Dark Thirty“, o lovu na Osamu bin Ladena, našao se u žiži interesovanja javnosti. Tome je doduše doprinela i kontroverza, povodom dramatizacije operacije, u kojoj su američki specijalci ubili najtraženijeg teroristu na svetu. 

„Zero Dark Thirty“ odnosno „Trideset minuta posle ponoći“ je insajderska priča o lovu na Osamu bin Ladena, koja prikazuje kakve su metode korišćene da bi se pronašao vođa al-Kaide, između ostalog i takozvane pojačane tehnike ispitivanja, koje mnogi smatraju mučenjem.
 
Rediteljka Ketrin Bigelou kaže da su te scene zasnovane na istinitim podacima i da su bile neophodne za naraciju filma.
 
“Bilo je važno da budemo tačni i autentični. Naravno, tema nije nimalo laka, ali je prilično neosporno da je to bio deo ovog desetogodišnjeg lova”
 
Film se našao na udaru kritika nekih zakonodavaca koji tvrde da su u njemu prikazana okrutna ispitivanja kao efikasno sredstvo prikupljanja obaveštajnih podataka, kao što je tehnika simuliranog davljenja - „voterbording“. 

Nekoliko senatora, među kojima i republikanac Džon Mekejn naveli su da je film „veoma netačan i da dovodi gledaoce u zabludu“.
 
“Kada gledate ovaj film verujete da simulirano davljenje i mučenje dovode do informacija koje potom dovode do eliminacije Osame bin Ladena. To nije slučaj“, istakao je Mekejn.
 
Pa ipak, dva dana pošto je Bin Laden ubijen u maju 2011, kongresmen Piter King, koji je predsedavao Odborom za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma, rekao je da je simulirano davljenje igralo ogromnu ulogu u akciji u kojoj je ubijen Bin Laden.
 
“Razgovarao sam sa ljudima koji su blisko upoznati sa situacijom i oni su mi rekli da je prva informacija stigla od Kalida Šeika Mohameda pošto je na njemu primenjena ta tehnika."
 
Kasnije, kongresmen King je zahtevao istragu zvaničnika Centralne obaveštajne agencije i Sekretarijata za odbranu zato što su navodno dali osteljive podatke autorima filma.
 
Scenarista Mark Boul odbacuje optužbe na račun filma.
 
“...film koji vas vodi iza zatvorenih vrata u svet koji je da budemo iskreni sakriven od javnosti, i to je prilično dobra stvar".
 
„Trideset minuta posle ponoći“ nije prvi film u kome se prikazuju pojačane tehnike ispitivanja u pritvornim centrima izvan SAD.
 
Dokumentarac Aleksa Gibnija „Taxi to the Dark Side“, koji je nagrađen Oskarom, sadrži snimke pravih ispitivanja u zatvoru Abu Graib u Iraku.
 
Rediteljka Lora Poitras je u svom dokumentarcu „Zavet“ iz 2010. obradila pojačane tehnike ispitivanja u pritvornom centru Gvantanamo.  
 
U razgovoru za Glas Amerike, ona je osudila ta ispitivanja i druge kontroverzne metode.
 
“Mislim da se Amerikanci još nisu uhvatili u koštac sa poslednjih devet godina naše istorije. Da smo legalizovali mučenje, da smo stvorili ilegalne zatvore”.

Neki kritičari ne odobravaju scene ispitivanja u filmu „Trideset minuta posle ponoći“ jer – kako kažu – opraštaju mučenje kao cilj, koji opravdava sredstvo. 
 
Ketrin Bigelou kaže da je to ono što se zaista dogodilo.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE