Linkovi

Najmanje 3.800 žrtava zemljotresa u Nepalu


Spasilačke ekipe u Nepalu izvlače žrtve iz ruševina posle zemljotresa u Baktapuru blizu Katmandua.
Spasilačke ekipe u Nepalu izvlače žrtve iz ruševina posle zemljotresa u Baktapuru blizu Katmandua.

Spasilačke ekipe iz SAD i drugih zemalja upućene u pogodjeno područje da pomognu u potrazi i spasavanju preživelih...

Stanovnici glavnog grada Nepala traže utočište na otvorenom, starhujući od novih naknadnih potresa posle snažnog zemljotresa koji je potresao zemlju dan ranije i usmrtion najmanje 3.800 ljudi.

Subotnji zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale pogodio je područje 80 km severozapadno od Katmandua, uništivši velike delove gradskog istorijskog centra. Današnji naknadni potres jačine 6,7 stepeni bio je jedan od najmanje 18 koji su pogodili oblast oko Katmandua posle jučerašnjeg snažnog zemljotresa.

Prema izvorima iz vlade Nepala, Ujedinjene nacije su saopštile da je 35 od ukupno 75 distrikta pogođeno katastrofom u zemlji koja broji 30 miliona stanovnika.

Spasilačke ekipe iz SAD i drugih zemalja upućene su u pogodjeno područje da pomognu u potrazi i spasavanju preživelih. Hiljade su povređene, a mnogi se vode se kao nestali.

Na veb stranici koju je pokrenuo Međunardoni komitet crvenog krsta, stotine Nepalaca i stranaca su prijavljeni kao nestali od strane njihovih bližnjih, dok je mnogo manje onih koji su se prijavili da su živi i zdravi.

Na istoku, došlo je do lavina na Maunt Everestu – najvišem vrhu planete – u kojima je život izgubilo najmanje 17 planinara, dok su drugi povređeni, a zatrpani čitavi kampovi u podnožju planine.

Do nedelje ujutru, reporteri Glasa Amerike javili su su žrtve i značajni materijalni gubici prijavljeni i u autonomnom region Tibet, stotinama kilometara severno od Katmandua.

Najmanje 34 osobe su poginule u Indiji, dok su dodatne žrtve prijavljene u Bangladešu, Butanu i drugim područjima duž granice Nepala i Kine.

XS
SM
MD
LG