Linkovi

35 žrtava eksplozije u Jemenu


Jemen
Jemen

Najmanje 35 ljudi je ubijeno u eksploziji u jednoj mlekari na zapadu Jemena. Uzrok eksplozije još nije ustanovljen, a stižu kontradiktorni izveštaji o tome da li su je izazvali saudijski vazdušni napadi ili pobunjenici koji se bore protiv vlade.

Zvaničnici i očevici navode da su rano jutros, u koalicionim vazdušnim udarima gadjane mete u blizini mlekare u luci Hodeida. Prema drugim izveštajima, pobunjenici su takodje gadjali to područje.

Dan ranije, medjunarodne humanitarne organizacije izrazile su veliku zabrinutost zbog sve većeg broja civilnih žrtava konflikta u Jemenu. Ujedinjene nacije navode da je u prvih pet dana vazdušnih udara ubijeno 93-je, a ranjeno 364 civila.

Cilj vazdušnih udara koalicije koju predvodi Saudijska Arabija je da se zaustave hutski pobunjenici koji kontrolišu prestonicu Sanu a sada napreduju ka glavnom južnom gradu Adenu. Pobunjene Hute podržava Iran.

U medjuvremenu, ministar spoljnih poslova Jemena pozvao je saudijsku vojnu koaliciju da uputi kopnene trupe u Jemen. Rijad Jasin izjavio je za Francusku novinsku agenciju da traži dolazak kopnenih trupa pošto “u nekom trenutku vazdušni udari više neće davati rezultate.”

XS
SM
MD
LG