Linkovi

Svetske reakcije na krizu u Gazi


Egipćanka maše palestinskom zastavom u znak solidarnosti sa stanovnicima Gaze za vreme protesta zbog izraelske vojne operacije.
Egipćanka maše palestinskom zastavom u znak solidarnosti sa stanovnicima Gaze za vreme protesta zbog izraelske vojne operacije.

Iz različitih delova sveta stižu mešovite reakcije na najnovije nasilje na Bliskom istoku.

Kako je saopšteno iz Bele kuće, predsednik Barak Obama je u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom izrazio podršku SAD pravu Izraela na samoodbranu, ali ga je pozvao da uloži sve napore da se izbegnu civilne žrtve. Obama i Netanjahu su se saglasili da Hamas mora da obustavi napade na Izrael da bi došlo do smirenja sukoba. Obama je takodje razgovarao sa egipatskim predsednikom Muhamedom Morsijem i dva lidera su se saglasila da je neophodno raditi na deeskalaciji nasilja.

U razgovoru za Glas Amerike, američki sekretar za odbranu Lion Paneta izrazio je zabrinutost zbog nasilja na Bliskom istoku i dodao da se nada da će Izraelci i Palestinci uvideti da je neophodno da se vrate za pregovarački sto.

“Razumem razloge Izraela što se brani, ali se nadamo da će uzvraćajući udarac moći da minimalizuju broj civilnih žrtava. Nadam se da će na kraju obe strane shvatiti da ovo nije rešenje za probleme na Bliskom istoku.”

Britanski šef diplomatije Vilijam Hejg izjavio je da je britanska vlada pozvala obe strane da izbegavaju bilo kakvu akciju koja bi ugrozila živote civila.

Hamas snosi najveću odgovornost za trenutnu krizu. Najstrožije osudjujem raketne napade iz Gaze na južni deo Izraela koje su izvršili Hamas i druge oružane grupe. Time se stvara nepodnošljiva situacija za izraelske civile na jugu zemlje. Raketnim napadima se takodje dodatno pogrošava položaj palestinskih civila u Gazi.“

Drugačije mišljenje čulo se u Ankari, gde je turski ministar inostranih poslova Abdulah Gul osudio izraelske napade na Gazu.

„Mnoga deca, čak i jedna trudnica koja je čekala blizance, poginuli su u jučerašnjim napadima. Ako to uzmete u obzir, nemoguće je razumeti tu akciju, i ona zapravo mora da bude najstrožije osudjena. Čini se da bi napadi mogli da eskaliraju i nema sumnje da svi očekuju od SAD da upozore Izrael.“

Dok su desetine egipatskih demonstranata protestovale ispred sedišta Arapske lige u Kairu zbog izraelskih napada na Gazu, egipatski ministar spoljnih poslova telefonom je razgovarao sa američkom državnom sekretarkom Hilari Klinton tražeći „hitnu američku intervenciju“ da bi se zaustavila izraelska agresija.

Rusija je takodje osudila nasilje.

„U Moskvi smo duboko zabrinuti zbog događaja u Pojasu Gaze. Treba sprečiti dalje širenje nasilja. Granatiranje juga Izraela, kao i nesrazmerni vazdušni udari Izraela, posebno kada civili na obe strane postaju žrtve, apsolutno su neprihvatljivi“, istakao je Aleksandar Lukaševič, portparol ruskog ministarstva spoljnih poslova.

U UN sinoć je održana vanredna sednica Saveta bezbednosti iza zatvorenih vrata. Palestinski zvaničnici pozvali su Savet bezbednosti UN da hitno reaguje kako bi se zaustavila izraelska vojna operacija u Gazi.

„Gotovo svi koji su govorili u Savetu bezbednosti žele da se ovo krvoproliće i agresija nad našim narodom smesta zaustave“, izjavio je stalni palestinski posmatrač u UN, Rijad Mansur.

Izraelski ambasador u UN Ron Prosor odgovorio je da je nasilje započelo zbog Hamasovog napada na Izrael.

„Svaka država i vlada ima pravo da brani svoje gradjane i mi nećemo dozvoliti da se napadi nastave. Svako izvrtanje redosleda dogadjaja ili činjenica, ne samo što neće dovesti do mira u regionu, nego će dovesti do dodatnog nasilja.“

Prosor je istakao da će Izrael biti spreman na razgovore samo kada prestanu raketni napadi na izraelske civile.
XS
SM
MD
LG