sreda, 04. maj 2016

Aktuelno

Cene hrane rastu zbog suše

Svetska banka saopštila je da suše u Sjedinjenim Državama i Istočnoj Evropi značajno povećavaju cene hrane u svetu.

Glas Amerike
Svetska banka je navela da su cene porasle za 10 odsto u julu, dok su cene kukuruza i soje dostigle najviši nivo svih vremena. Svetska banka je navela da je njen indeks koji prati međunarodnu trgovinu prehrambenih proizvoda bio za 6 procenata veći u julu od istog perioda prošle godine.

Od juna do jula, cene kukuruza i pšenice porasle su za 25 odsto, dok je cena soje skočila 17 procenata. Samo je cena pirinča manja za 4 odsto. Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim izjavio je da rastuće cene hrane predstavljaju pretnju za zdravlje i dobrobit miliona ljudi, posebno u Africi i na Bliskom Istoku.

Svetska banka je naglasila da je pod-saharska Afrika posebno osetljiva sa cenama kukuruza većim za 113 odsto u Mozambiku i većom cenom šećerne trske u Sudanu u Južnom Sudanu. Kim je rekao da će Svetska banka potrošiti 9 milijardi dolara ove godine za potsticaj različitih poljoprivrednih programa širom sveta, što je najviše za poslednjih 20 godina.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
03.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE