petak, 29. april 2016

Intervju

Vajsbrot: Kompromis u Briselu

Mark Vajsbrot, ko-direktor Centra za ekonomska i politička istraživanjaMark Vajsbrot, ko-direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja
x
Mark Vajsbrot, ko-direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja
Mark Vajsbrot, ko-direktor Centra za ekonomska i politička istraživanja
Branko Mikašinović
Kolega Branko Mikašinović zamolio je vašingtonskog analitičara Marka Vajsbrota da prokomentariše rezultate prošlonedeljnoig samita lidera Evropske unije.
 
Vajsbrot: “Samit u Briselu pokazao je dve stvari: da je Nemačka spremna da podrži evro i da su evropski lideri postigli napredak u obnovi poverenja u evro i stvaranju centralne kontrole bankarskog sistema. Oni su takodje usvojili značajne mere ka ekonomskoj integraciji i olakšanju tržišnog pritiska na Španiju i Italiju. U stvari, druge vodeće zemlje evrozone su privolele Nemačku da popusti, mada i dalje ostaje nerešeno pitanje strukturne neuravnoteženosti  evrozone. Kancelarka Merkel je prihvatila ideju direktnog dokapitalizovanja banaka, ali ne i podelu dužničkog tereta, imajući u vidu nepopularnost takve mere kod nemačkih birača. Sve u svemu, na samitu su otvorene neočekivane mogućnosti, ali ostaje joše mnogo toga da se uradi.”
 
Glas Amerike: Da li je na samitu generalno preovladala ideja ekonomskog rasta ili štednje?
 
Vajsbrot: “Mislim da je koalicija Francuske, Italije, Španije i Holandije, uključujući i SAD, doprinela izolaciji Nemačke i njenom kompromisu, a to je omogućilo sporazum o finansijkoj pomoći Španiji, a eventualno i Italiji. S druge strane, Nemačka je dobila koncesije u pogledu  jedinstvene nadzorne agencije, dok bi Evropska centralna banka preuzela glavnu ulogu u upravljanju daljim finansijkim kretanjima.”
 
Glas Amerike: Pored ekonomskog kompromisa, kakva je situacija na političkom planu?
 
Vajsbort: “Prećutna saglasnot izmedju drugih evropskih lidera i kancelarke Merkel je da će 17 zemalja evrozone morati da prepusti izvestan suvernitet Briselu u zamenu za veću zaštitu evra. Dakle, kao rezultat krize u evrozoni, a pre svega svrstavanja Frnacuske sa drugim zemljama, nemačko-francuska osovina više ne funkcioniše kao ranije, što ne idu u prilog Nemačkoj. Najzad, Francuska, Španija i Italija su dobile i izvesnu podršku Vašingtona, jer se u Vašingtonu smatra da je ekonomski prosperitetna Evropa važna i za SAD.”
zc
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE