Linkovi

Novi obračun u Kongresu pre praznika


Američki Kongres
Američki Kongres

Američki zakonodavci vraćaju se u Vašington gdje ih očekuje poslednje zasjedanje Kongresa ove godine i rasprava o velikom broju pitanja

Kongres će se, između ostalog, baviti finansiranje federalne vlade, te rešavanjem spora sa Bijelom kućom u vezi sa prijemom sirijskih izbjeglica.

Amerikanci, koji su upravo proslavili praznik Dan zahvalnosti, trebalo bi da saosjećaju sa patnjama Sirijaca koji bježe od represije i krvoprolića, poruka je predsjednika Baraka Obame.

“Svijet je i dalje pun izbeglica muškaraca i žena koji samo žele bezbjedniju, bolju budućnost za sebe i svoje porodice. Amerika pruža tu šansu. “

Predstavnički dom je posle terorističkih napada u Parizu izglasao privremeni prekid prijema sirijskih izbjeglica.

“Naša nacija je uvijek pružala dobrodošlicu. Međutim, ne možemo da dozvolimo teroristima da iskoriste našu saosjećajnost. U ovom trenutku je bolje biti oprezan nego kasnije zažaliti”, naglasio je predsedavajući Predstavničkog doma Pol Rajan.

Bijela kuća je zaprijetila da će staviti veto na taj zakonski prijedlog. Međutim, ograničavanje prijema izbjeglica je samo jedna od inicijativa koje republikanski Kongres planira da unese u prijedlog federalnog budžeta koji mora da se potpiše do 11. decembra da bi se izbjeglo djelimično zatvaranje vlade. Republikanci bi mogli i da insistiraju i na ukidanju federalnog finansiranja nevladine organizacije koja podržava pravo žena na abortus, “Planned Parenthood”.

“Ta organizacija ne bi trebalo da dobije ni jedan cent od poreskih obveznika”, smatra Pol Rajan.

Demokrate oštro kritikuju republikansku taktiku.”

Demokrate će sarađivati sa republikancima da se izbjegne nepotrebno zatvaranje vlade, ali nećemo prihvatiti dodatne amandmane kojima se krše naši principi”, rekao je demokratski senator Heri Rid.

Republikanci poručuju da neće odustati od ciljeva svoje stranke.

“U Kongresu sam već duže vrijeme. U prijedlozima budžeta uvijek postoje dodatni amandmani”, naveo je Rajan.

Drama na kraju godine nije ništa novo za Kongres, gdje na odlučnost zakonodavaca da se bore za svoje stavove i prioritete često utiče kolektivna želja da završe zasijedanje što prije i napuste Vašington za božićne i novogodišnje praznike.

XS
SM
MD
LG