Linkovi

Da li Bajden ulazi u izbornu trku?


Potpredsednik SAD Džo Bajden
Potpredsednik SAD Džo Bajden

Odgovor na to pitanje bi mogao da bude vrlo brzo poznat, čime bi se okončale višenedeljene spekulacije, ne samo u Vašingtonu, već i dalje.

U Sjedinjenim Državama, novo istraživanje pokazuje da se smanjuje prednost favorita za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke Hilari Klinton u odnosu na neočekivanog, najbližeg rivala, liberalnog senatora Bernija Sandersa. Međutim, glavno pitanje je da li će se u izbornu trku uključiti potpredsjednik SAD Džo Bajden.

Džo Bajden ima veoma bogatu političku karijeru – potpredsjednik je SAD gotovo sedam godina nakon 36 godina provedenih na položaju senatora, zbog čega je veoma dobro upoznat sa izbornom kampanjom.

“Nećemo se vratiti u 50-e godine u socijalnoj politici, u period Hladnog rata u spoljnoj ili na mjere prethodne administracije kada je riječ o ekonomskoj politici.”

Međutim, Bajden još nije saopštio da li će pokrenuti treću kampanju za predsjednika. Tu mogućnost gotovo da niko nije pominjao prije više mjeseci, posle smrti njegovog sina Boa, i u periodu kada je Hilari Klinton dominirala među demokratskim kandidatima.

S obzirom na to da je Klinton trenutno predmet istrage zbog upotrebe privatnog imejl računa dok je bila na položaju državna sekretarka, dok senator Sanders pridobija sve veću podršku, pojedini analitičari smatraju da je pravo vrijeme za Bajdenovu kandidaturu. Predsjednik Barak Obama još nije saopštio svoj stav.

Džo i Hilari su izuzetni ljudi, prijatelji. Džo je jedan od najboljih potpredsjednika, koji je bio uz mene tokom donošenja svih teških odluka. Hilari Kliton je bila jedan od naših najboljih državnih sekretara.”

Klinton je takođe oprezna u svojim izjavama.

“Samo želim da donese odluku za koju misli da je ispravna za njega.”

Bajden, iako se još nije kandidovao, već ima podršku od 14 odsto u Ajovi, koja će prva odlučivati o predsjedničkom kandidatu Demokratske stranke. U toj saveznoj državi Hilari Klinton podržava samo 37 odsto demokrata, što je 20 odsto manje nego u maju. Njen najbliži rival, Berni Sanders, već vodi u Nju Hempširu.

“Ovo nije kampanja protiv Hilari Klinton. Ovo je kampanja za Bernija Sandersa i poruku - što je mnogo mnogo je.”

Većina pretendenata na predsjedničku nominaciju, iz obje partije, formirala je izborne šabove prije godinu ili više i provela nekoliko mjeseci obilazeći zemlju. Ukoliko Bajden odluči da im se pridruži, moraće da ih sustiže – i kada je riječ o pokretanju i finansiranju izborne kampanje.

XS
SM
MD
LG