Linkovi

SAD: Debata o autorizaciji borbe protiv ISIS-a


Američki predsednik Barak Obama govori o borbi protiv Islamske države (arhiva)
Američki predsednik Barak Obama govori o borbi protiv Islamske države (arhiva)

Američki Kongres iduće nedelje ima pauzu, dok se predsednik Obama priprema da bude domaćin samita o borbi protiv nasilnog ekstremizma.

Napadi u Danskoj su još jednom podvukli potrebu za budnošću i mogli bi da utiču na predstojeće kongresne debate o zahtevu predsednika Obame da odobri borbu protiv ekstremista Islamske države.

Napadi u Kopenhagenu čije su mete bili jedan skup o slobodi govora i jevrejska sinagoga, zloslutno podsećaju na prošlomesečni smrtonosni teroristički napad u Francuskoj. U svetlu ovih napada američki funkcioneri brinu da bi radikalizovani muslimani, koji su se pridružili borcima Islamske države u Iraku i Siriji mogli tajno da se infiltriraju ponovo u Sjedinjene Države.

Praćenje priliva potencijalnih terorista ka Bliskom istoku i odande je veliki izazov, kaže pomoćnik zamenika direktora Federalnog istražnog biroa, Majkl Stajnbah.

"Ne znam svaku osobu tamo niti znam sve koji se vraćaju. Stoga stvari ni izbliza nisu pod kontrolom", kaže on.

U ovoj atmosferi neizvesnosti predsednik Obama traži od Kongresa zavničnu, ali ograničenu autorizaciju za borbu protiv Islamske države.

"To nije odobrenje još jednog rata, poput Avganistana i Iraka. Istovremeno, ova rezolucija nam daje neophodnu fleksibilnost za nepredvidjene okolnosti. Na primer, ako bismo imali obaveštajne podatke o skupu lidera ISIS-a, a naši partneri ne bi imali sposobnost da dodju do njih, bio bih spreman da izdam naredjenje Specijalnim snagama da preduzmu akciju“, istakao je američki predsednik.

Kongres je ujedinjen u želji da se porazi ISIS, medjutim mnogi republikanci smatraju da bi predsednik Obama i njegov naslednik trebalo da imaju odrešene ruke u toj borbi.

"U toku je rat i mi smo u sred njega, a predsednik je zavezao sopstvene ruke i želi da ih još više veže autorizacijom koju je poslao ovde", rekao je predsednik Predstavničkog doma, Džon Bejner.

U suprotnosti sa time, predložena autorizacija je suviše neograničene prirode smatraju neke demokrate u Kongresu, poput kongresmena Adama Šifa.

"Mislim da je veoma važno da pronadjemo način da izglasamo tu autorizaciju. Takodje mislim da je veoma važno da ne potpišemo još jedan neograničen ček, kao što smo to uradili pre 14 godina sa autorizacijom iz 2001", upozorio je Šif.

Zakonodavci će iskoristi predstojeću nedelju da čuju od biračkog tela u svojim državama gledišta o raznim temama, uključujući borbu protiv ISIS-a. Rasprave o zaštiti Amerike će početi naredne nedelje, kada će zakonodavci biti suočeni sa neposrednijim krajnjim rokom: finansiranjem unutrašnjih bezbednosnih operacija, jer te finansije ističu krajem meseca.

XS
SM
MD
LG