Linkovi

Obamin govor u senci terorističkih pretnji


Predsednik Obama će sutra održati govor o stanju unije pred oba doma Kongresa
Predsednik Obama će sutra održati govor o stanju unije pred oba doma Kongresa

Predsednik Barak Obama se priprema da održi govor o stanju unije u vreme povećane budnosti u Vašingtonu i šire nakon terorističkih napada u Francuskoj.

Sutrašnji predsednikov govor pred oba doma Kongresa biće održan u jeku pooštrene bezbednosti na obe strane Atlantika.

Tokom proteklih dana dogodili su se pucnjava u Belgiji, policijske racije u Nemačkoj, hapšenja u Grčkoj i poačana bezbednost širom Evrope. Sve se to odigralo posle napada na francuski satirični časopis Šarli Ebdo.

Bezbednosna nastojanja moraju da se adaptiraju na promenljivu pretnju, kaže Rob Veinrajt koji je na čelu agencije EU za sprovodjenje zakona EVROPOL.

„Naše nacionalne vlade veoma odlučno su odgovorile. Nacionalna policija i instituti poput Evropola su hitno razmotrili načine na koje možemo bolje da podržimo kontraterorističke službe svuda, te bolje razmenimo obaveštajne podatke u traganju za finansijama i ilegalnim oružjem koje dobijaju teroristi, a posebno u praćenju aktivnosti terorista na internetu.“

Predsednik Obama se nada da će saradjivati sa novim sazivom Kongresa pod rukovostvom republikanaca, u pogledu dnevnog reda koji obuhvata unutrašnje prioritete, brzo rastući medjunarodni razvoj i obraćanje veće pažnje na bezbednosna pitanja u zemlji i inostranstvu.

„Fenomen nasilnog ekstremizma, ideologije, mreže, kapaciteta da se regrutuju mladi ljudi, porastao je i proširio se, te prodro u zajednice širom sveta. To je problem koji uzrokuje glavobolju, tragediju i uništenje, ali istovremeno i fenomen kojeg ćemo u kranjoj instanci poraziti.“

S obzirom na činjenicu da terorističke ćelije postoje u brojnim zemljama i mogućnost da će incident u Šarli Ebdou regrutovati ekstremiste širom sveta, administracija predsednika Obame i druge vlade ne pitaju se da li će biti pokušan novi napad, već kada i gde.

XS
SM
MD
LG