Linkovi

SAD: Zakonodavci raspravljaju o imigraciji


Demontranti ispred zgrade Kapitola traže reformu imigracionog sistema u Americi
Demontranti ispred zgrade Kapitola traže reformu imigracionog sistema u Americi

Američki zakonodavci će, po povratku na posao nakon praznika, ove nedelje razmatrati jačanje bezbednosti na granicama i reformu imigracionog zakona.

Novinar Glasa Amerike Majkl Bouman izveštava o postojanom prilivu nedokumentovane dece koja pristižu preko južne granice Sjedinjenih Država.

Predsednik Obama je obećao da će, putem izvršne naredbe, izmeniti sprovodjenje imigracionog zakona, što je izazvalo burna reagovanja na Kapitol Hilu.

Zbog kako se procenjuje 11 do 12 miliona stranaca koji ilegalno žive u SAD i ogromnog broja maloletnih budućih imigranata koji stižu svakodnevno, republikanski zakonodavci, poput senatora Džefa Sešnsa, krive administraciju predsednika Obame.

U pitanju je tužna realnost nedostatka primene zakona, uz nedostatak jasne poruke. To je ono što pospešuje povećanje broja imigranata. Realnost je, ako udjete danas u zemlju nećete biti deportovani. To je istina.“

Medjutim, američki imigracioni izazovi ne mogu biti rešeni samo putem sprovodjenja zakona, kaže demokratski senator Heri Rid:

11 miliona ljudi. Ne možemo fiskalno da deportujemo 11 miliona ljudi, jer bi to bilo preskupo. Ne možemo fizički to da izvedemo. Neće funkcionisati.“

Prošle godine Senat je odobrio sveobuhvatni zakonski predlog o imigracionoj reformi, kojim bi se obezbedio težak put ka državljanstvu za nedokumentovane imigrante i pospešila bezbednost granica, ali taj predlog nije usvojen u Predstavničkom domu.

Sada predsednik Obama traži od Kongresa dodatna sredstva da se ubrza proces deportacije novih ilegalnih imigranata iz centralnoameričkih zemalja. Američki komesar za carinu i zaštitu granica Gil Kerlikovski, primećuje da američki zakon tretira pridošlice koje nisu iz Meksika kao izbeglice, a ne ilegalne imigrante.

„To nisu pripadnici bandi. To nisu opasne osobe.“

Istovremeno, visoki američki zvaničnici su otišli u Centralnu Ameriku sa jednostavnom porukom: ne šaljite decu u SAD. Ta poruka nije dovoljna i upućena je prekasno, kaže republikanski senator Džon Kornin.

„Ako ne pošaljemo jasnu poruku da je naša granica čvrsta i da se naši zakoni poštuju, nastavićemo da se suočavamo sa brojnim krizama. U medjuvremenu, mnogi migranti će nastaviti da pati i umire u Centralnoj Americi i Meksiku, u pokušaju da se domogne Amerike. Ili će doći ovde na naš prag i predstavljati suviše velik teret da bismo mogli da se bavimo njima na odgovoran način.“

Nade da će Kongres odobriti dugoročno rešenje za američke imigracione probleme ugašene su kada je predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner stao na stanovište da o tome ne treba glasati do kraja godine. Prošle nedelje, predsednik Obama je najavio da će učiniti onoliko koliko može putem izvršnih ovlašćenja.

XS
SM
MD
LG