Linkovi

SAD preduzimaju mere protiv epidemije ebole


Jedinica za vazdušni transport pacijenata zaraženih ebolom (snimak Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti)
Jedinica za vazdušni transport pacijenata zaraženih ebolom (snimak Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti)

Sjedinjene Države upozoravaju putnike da izbegavaju putovanje u zemlje koje su najteže pogođene ebolom, dok se zdravstveni zvaničnici trude da spreče širenje te bolesti.

Brzo širenje virusa navodi medicinske timove da žure da zaustave širenje zaraze ali sa brojem žrtava koji je dostigao 725, medicinski radnici imaju velike teškoće, posebno na tako širokom području. Smrtni slučajevi prijavljeni su u Liberiji, Gvineji, Sijera Leoneu i Nigeriji. Sada, neke vlade i humanitarne organizacije privremeno povlače svoje radnike, kao što su ovi volonteri američkog Mirovnog korpusa koji napuštaju Gvineju. Američki Državni sekretarijat i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rade na povratku u Sjedinjene Države građana i osoblja koji su direktno pogođeni ebola virusom.

“Sve mere predostrožnosti će biti preduzete kako bi se premestili pacijenti, kako bi im se pružila nega na licu mesta i kako bi se sprovela stroga izolacija po povratku u Sjedinjene države," rekla je portparolka Državnog sekretarijata Meri Harf.

Centri za kontrolu bolesti upozorili su juče da ne treba putovati u najteže pogođene zemlje, Liberiju, Gvineju i Sijera Leone. Kriza je navela predsednicu Liberije, Elen Džonson Sirlif i predsednika Sijera Leonea, Ernesta Bai Koromu da otkažu svoje učešće na afričko-američkom samitu lidera u Vašingtonu sledeće nedelje.

“Žalimo što predsednici Sirlif i Koroma neće prisustvovati samitu. Razumemo šta rade i zašto su morali da donesu tešku odluku da ne dođu u Vašington, već da ostanu kod kuće i bave se velikim problemom," rekla je tim povodom Linda Tomas Grinfild, pomoćnica Državnog sekretara za Afriku.

Grinfild je dodala će lideri na samitu održavati sastanke na marginama o krizi povodom ebole i da će Sjedinjene Države nastaviti sa podrškon pogođenim zemljama:

“Sarađujemo sa njima sada veoma blisko. Imamo predstavnike Centara za kontrolu bolesti na terenu. Pružamo tehničku pomoć i opremu.”

Kao znak sve veće zabrinutosti u svetu, Svetska zdravstvena organizacija pokrenula je 100 miliona dolara vredan plan zajedničkog odgovora sa zapadno-afričkim zemljama, namenjenih borbi sa do sada neviđenom pojavom epidemije ebole.

XS
SM
MD
LG