Linkovi

WSJ: Obama i Hamenei razmenili pisma


Hamenei i Obama
Hamenei i Obama

Uticajni američki dnevnik piše da su američki i irački lider u poslednjih nekoliko meseci poslali pismo jedan drugom, u kojima se nagoveštava moguća saradnja u borbi protiv islamske države, pod uslovom da bude postignut sporazum o nuklearnom programu Teherana

Vrhovni lider Iraka ajatola Ali Hamenei i američki predsednik Barak Obama razmenili su pisma dok dve strane pokušavaju da postignu sporazum o nuklearnom programu Teherana, prenosi uticajni američki dnevnik "Wall Street Journal".

U članku koji se juče pojavio na internet stranici dnevnika navodi se da je ajatola Hamenei "odgovorio na uvertire" američkog predsednika Obame. Hamenei je navodno pisao američkom predsedniku "poslednjih nedelja" kao odgovor na pismo koje mu je Obama poslao u oktobru "u kojem se nagoveštava mogućnost američko-iranske saradnje u borbi protiv Islamske države", ukoliko bude postignut sporazum o nuklearnom programu.

Neidentifikovani iranski diplomata izjavio je za "Wall Street Journal" da je odgovor vrhovnog iranskog lidera Obami bio "uljudan", ali da se on nije obavezao ni na šta.

Prema pisanju američkog dnevnika, to je bilo drugo pisamo ajatole Hamenija američkom predsedniku, pošto mu je u prvom pre nekoliko godina izneo "niz nepravdi" učinjenih Iranu u poslednjih 60 godina.

Jedan neimenovani zvaničnik Bele kuće potvrdio je da je pismo iranskog vrhovnog vođe stiglo 2009, ali ni Bela kuća ni Teheran nisu zvanično potvrdili razmenu poruka između dvojice lidera.

XS
SM
MD
LG