Linkovi

Dobrovoljci se spremaju za odbranu Marijupolja


Povlačenje teškog naoružanja iz Marijupola, 26. februara 2015.
Povlačenje teškog naoružanja iz Marijupola, 26. februara 2015.

Iako je u Ukrajini na snazi primirje, vojnici u Marijupolju strahuju da se proruski separatisti spremaju za napad na taj grad.

Pobunjenici će morati da zauzmu ili opkole Marijupolj ukoliko žele kopneni prilaz Krimu, koji je Rusija pripojila prošle godine. Medjutim, ukrajinske snage, od kojih su mnogi dobrovoljci, čvrsto su rešene da brane taj grad.

Vojnici ukrajinske vojske kopaju rovove na brdima iznad Azovskog mora. Ti rovovi, bunkeri i borbeni položaji su deo odbrambene mreže oko Marijupolja, grada za koji se strahuje da bi mogao da bude sledeća meta proruskih pobunjenika u istočnoj Ukrajini. Uprkos prekidu vatre koji je stupio na snagu 15. februara, vojnici očekuju najgore.

“Ne verujem u prekid vatre jer niko ne poštuje pravila pregovora iz Minska. Nivo granatiranja je smanjen ali se sukobi nastavljaju. Zato verujem da će doći do napada, ako se ova situacija nastavi, oni će napasti Marijupolj”, ističe jedan dobrovoljac donbaskog bataljona.

Ukoliko ne osvoje ili okruže grad, proruske snage neće imati kopneni most ka nedavno pripojenom Krimu, strateški važnom poluostrvu koje ruskoj mornarici pruža pristup Mediteranu.

Pobunjenici već tvrde da je Marijupolj njihov, ali ukrajinske snage kažu da neće napustiti grad bez borbe.

"Pobunjenici kažu da je Marijupolj strateški važno mesto, da je takodje politički značajno. Ali kad pogledamo naše snage i vojnike, biće im teško da ga zauzmu. Spremni smo da ih dočekamo”, kaže komandant Sobolj iz 37. tenkovskog bataljona.

Bitka za Marijupolj bi sigurno bila surova. Civili su već napustili područja istočno od grada a jedan od meštana, Fjodor, kaže da je, uprkos primirju, granata nedavno pala u njegovu baštu.

“Granata ispaljena sa mora ili iz Širokina je pala ovde i eksplodirala. Još tri ili četiri su eksplodirale tamo… Bilo ih je loš ali su pale u more.”

Aerodrom u Marijupolju sada je improvizovana vojna baza i služi kao odmaralište za borce, volontere koji tu stižu sa linije fronta. Mnogi dolaze prljavi i iscrpljeni posle više dana provedenih u ledenim rovovima.

Francuska upozorava da će se Rusija suočiti sa dodatnim sankcijama ako dodje do napada na Marijupolj, ali retko ko veruje da je to dovoljno ubedljiva pretnja da pobunjenike odvrati od napada. S obzirom na to da obe strane mogu da ostvare još mnogo toga u konfliktu, primirje u ovom trenutku više deluje kao prilika da se obe strane pregrupišu, pre dolaska proleća.

XS
SM
MD
LG