četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno

Paneta: Etika u vojnim redovima je važna

Američki sekretar za odbranu naredio reviziju etičke obuke u oružanim snagama posle skandala izazvanih nedoličnim ponašanjem nekih generala

x
Luis Ramirez
Ovogodišnje istrage o ponašanju nekolicine generala, uključujući komandanta snaga u Avganistanu generala Džona Alena i penzionisanog generala Dejvida Petreusa, podstakle su pokretanje revizije o tome zašto je toliko visokih oficira osumnjičeno za nedolično ponašanje.
 
U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike sekretar za odbranu Lion Paneta rekao je da su to izolovani slučajevi ali da je revizija bila neophodna.
 
„Očigledno, zabrinut sam zbog nekih nedavnih događaja ali mislim da nije reč o sistematskom problemu. Mislim da je reč o pojedinačnim greškama koje su se slučajno vremenski poklopile. Ali mi upravo izlazimo iz 10-godišnjeg ratovanja i zaista mislim da je verovatno važno da ponovo razmotrimo kako da osiguramo održavanje visokih moralnih standarda“, kaže Paneta.
 
Panetina poseta ima za cilj jačanje vojnih veza sa zemljama Jugoistočne Azije, u okviru novog fokusiranja na pacifički region. To obuhvata i poboljšanje odbrambenih kapaciteta partnerskih država kao što je Tajland.
 
Ali kako se američki budžet za odbranu suočava sa značajnim smanjenjima postavlja se pitanje da li će Vašington biti u stanju da ispuni svoja obećanja partnerima u azijsko-pacifičkom regionu.
 
„Prva stvar u koju ih uveravam jeste to da su Sjedinjene Države bile, da jesu i da će uvek biti najsnažnija vojna sila u svetu. Da smo, čak i u svetlu smanjenja budžeta kroz koja smo prošli, uspostavili strategiju za naše odbrambene snage u 21. veku koja će osigurati da ostanemo najsnažnija vojna sila i u budućnosti“, rekao je Paneta.
 
Sjedinjene Države su tu svoju politiku istakle proteklih dana prisustvom visokih ličnosti u regionu. Sekretar Paneta i državna sekretarka Hilari Klinton posetili su Tajland i Kambodžu, pripremajući posetu predsednika Obame, iduće nedelje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE