Linkovi

Vitamin D usporava demenciju?


U narednih 50 godina očekuje se da će Alchajmerova bolest i demencija još više pogoditi starije osobe širom sveta. Istraživači proučavaju vitamin De kako bi videli da li on može da uspori pojavu demencije.

Vitamin De dobijamo od sunca i od nekih vrsta hrane kao što su orasi, sočivo i masna riba. Istraživači su ustanovili da bi niski nivoi vitamina De mogli da budu povezani sa demencijom i Alchajmerovom bolešću, jednom od najčešćih vrsta demencije. Alchajmerova bolest može da bude iscrpljujuća za one koji neguju obolele i zastrašujuća za one koji je imaju.

“Najgore što sam ustanovio bilo je da sam se izgubio u automobilu, ne samo da sam zaboravio kuda sam krenuo, nisam znao gde sam.”

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da više od 47 miliona osoba pati od demencije, od kojih je oko 60 odsto iz zemalja sa niskim i srednjim prihodima, koje inače imaju najmanje mogućnosti da se suoče sa tom bolešću. Američki istraživači proučavali su starije odrasle osobe i merili su nivoe njhovog vitamina De kao i njihove kognitivne sposobnosti, odnosno sposobnosti da se sete stvari i da procesuiraju misli.

“Neki od pojedinaca imali su potpunu demenciju, neki su imali umerena kognitivna oštećenja, dok su ostali imali ono što bismo nazvali normalnim kognitivnim funkcijama”, ističe Džošua Miler, univerzitet Ratgers.

Istraživači su ustanovili da je oko 60 odsto grupe imalo nizak nivo vitamina De.

“Oni koji su imali demenciju takođe su imali status nižeg vitamina De u odnosu na one koji su imali umerene kognitivne poremećaje ili onih koji su imali normalne kognitivne funkcije.”

Oni sa manje vitamina De pokazali su veći gubitak kratkotrajne memorije, kao i manju sposobnost da organizuju misli, izdvoje prioritete i donose odluke.

“Oni su imali opadanje funkcija oko dva i po puta brže od onih koji su imali dovoljno vitamin De.”

Iako je ova studija pokazala da vitamin De izgleda ima ulogu u usporavanju pojave demencije, potrebne su dodatne studije kako bi se ustanovilo da li zamene za vitamin De mogu da uspore opadanje funkcija. Studija je objavljena u časopisu Američkog medicinskog udruženja.

XS
SM
MD
LG