Linkovi

SZO: Virus zika se "eksplozivno širi"


Virus zika povezuje se sa četiri hiljade slučajeva mikrocefalije u Brazilu
Virus zika povezuje se sa četiri hiljade slučajeva mikrocefalije u Brazilu

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da se virus zika, koji se povezuje s teškim poremećajima kod novorođenčadi, brzo širi na američkom kontinentu i da bi mogao da pogodi i do četiri miliona ljudi.

Organizacija je navela je prvobitno smatrano da virus, koji prenose komarci, predstavlja umereni rizik po ljude, ali da je brzo prerastao u pretnju po javno zdravlje “alarmantnih razmera”.

Generalna direktorka SZO-a, Margaret Čen, rekla je da je virus zika otkriven u Ugandi 1947 godine, ali da se od tada proširio svetom i da se poslednjih godina povezuje sa neurološkim poremećajima.

Hiljade beba, čije su majke bile zaražene virusom, rođene su sa veoma teškim i smrtonosnim poremećajima. Čen je na vanrednom sastanku u Ženevi istakla da se zika “eksplozivno širi” zbog čega će u ponedeljak biti održan vanredan sastanak nezavisnih stručnjaka.

“Slučajevi zaraze do sada su zabeleženi u 23 zemlje i teritorije na američkom kontinentu. Nivo uzbune je izuzetno visok. Virus se povezuje sa naglim povećanjem rođenja beba sa abnormalno malim glavama”, navela je Margaret Čen. Ona je međutim dodala da još nije definitivno utvrđena direktna veza između virusa i poremećaja kod novorođenčadi, ali da postoji osnovana sumnja da je to slučaj.

U Sjedinjenim Državama, predsednik Barak Obama je na sastanku sa savetnicima za zdravstvena pitanja zatražio brz razvoj testova, vakcine i tretmana za zarazu virusom zika.

U Brazilu se virus trenutno povezuje sa oko 4 hiljade slučajeva mikrocefalije, poremećaja koji karakterišu abnormalno mala glava i mozak kod novorođenčadi. Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti upozorili su trudnice da ne putuju u područja pogođena epidemijom virusa zika.

XS
SM
MD
LG