Linkovi

Nemački ambasador pojasnio stavove


Srpski i vojvodjanski premijeri Ivica Dačić i Bojan Pajtić, ministarka zdravlja Srbije Slavica Djukić Dejanović, zamenik predsednika Freseniusa za jugoistočnu Evropu Norman Erhard i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm na otvaranju nove linije u "Frezenijus medikal ker" u Vršcu.
Srpski i vojvodjanski premijeri Ivica Dačić i Bojan Pajtić, ministarka zdravlja Srbije Slavica Djukić Dejanović, zamenik predsednika Freseniusa za jugoistočnu Evropu Norman Erhard i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm na otvaranju nove linije u "Frezenijus medikal ker" u Vršcu.

Šta je rekao, šta je mislio, a kako su mediji preneli izjavu nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o stolici Kosova u UN - ta dilema je izgleda danas raščićena,

Šta je rekao, šta je mislio, a kako su mediji preneli izjavu nemačkog ambasadora u Srbiji Hajnca Vilhelma o stolici Kosova u UN - ta dilema je izgleda danas raščićena, a i sam ambasador Nemačke je pojasnio svoje stavove.

Pitanje stolice Kosova u Ujedinjenim nacijama je predimenzionirano, a Srbja nije spremna da o toj stvari razgovara uz put, poručio je danas premijer Srbije Ivica Dačić, koji je zajedno sa nemačkim ambasadorom u Srbiji Hajncom Vilhemom posetio Vršac i prisustovao otvaranju nove proizvodne linije u fabrici "Frezenijus medikal ker".

Dačić je istakao da Srbija neće menjati stav o Kosovu, kao i da je pitanje članstva u UN jedna od malobrojnih stvari koje Kosovo ne može da uradi bez Beograda. Svako ima neki adut u svojim rukama: Priština ima EU, mi imamo UN, rekao je Dačić:

“To pitanje ne može da bude rešeno ukoliko se ne raspravlja o celovitom paketu rešenja kosovskog problema. Ako sednemo za sto i razgovaramo o načinu za sveobuhvatno rešenje – onda će sigurno i ta tema biti postavljena. Ali, za sada ta tema nikada nije bila ni u jednom razgovoru spomenuta.”

Ambasador Nemačke je objasnio da njegova izjava o stolici Kosova u UN nije dobro protumačena i da je on po tom pitanju na sličnoj liniji kao i premijer Ivica Dačić:

“Veoma mi je važno da bude jasno da nisam rekao da je stolica Kosova u UN uslov za dobijanje datuma. Jasno je da će to pitanje nekada biti postavljeno, kada se bude razgovaralo o celokupnom rešenju pitanja Kosova, što je rekao i premijer Dačić.”

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da će njegova zemlja nastaviti da podržava put Srbije ka članstvu u EU i podsetio da je premijer Velike Britanije Dejvid Kameron jasno istakao da britanska vizija Evrope podrazumeva i dalji rad na proširenju i prijemu novih članica:

“Vrata ostaju čvrsto otvorena za one koji žele da postanu članovi, a ispunjavaju potrebne kriterijume. Jer samo takva Evropa će biti u stanju da odgovori na ključne izazove.”

Po rečima Devenporta, Kameron je izneo viziju Unije koja je fleksibilnija, prilagodljivija, otvorenija i spremnija za izazove modernog doba, a
doprinos takvoj EU, kako je rekao britanski ambasador, daće sve njene čla nice – i sadašnje i buduće.
XS
SM
MD
LG