Linkovi

Beč: Zemlje "balkanske rute" o migrantima


Migrantska kriza sve opasnija i intenzivnija
Migrantska kriza sve opasnija i intenzivnija

U Beču je danas održana konferencija ministara spoljnih i unutrašnjih poslova o migrantskoj krizi, na kojoj su učestvovali predstavnici Slovenije, Hrvatske, Bugarske, Srbije, Kosova, BiH, Crne Gore, Makedonije i Albanije, dok predstavnici Grčke nisu pozvani.

Zabrinjava činjenica da ni godinu dana od početka migrantske krize ne postoji jedinstven, principijelan i sveobuhvatni pristup tom problemu, izjavio je danas srpski ministar policije Nebojša Stefanović i dodao da je trebalo godinu dana da dođe do prvih zajedničkih rešenja o registraciji migranata duž zapadnobalkanske rute.

Učestvujući u radu konferencije ministara unutrašnjih i spoljnih poslova u Beču o problemu migranata, on je pozvao sve zemlje da se uključe u profilaciju migranata na grčkomakedonskoj granici i upitao kakva je politika EU prema ekonomskim migrantima:

"Kroz talas migranata možemo očekivati da će neki od migranata, i to ne izjednačavamo sa migracijama, možda pripadati nekoj od radikalnih islamističkih grupa – da li je radi o ISIS-u ili drugima, koje moramo identifikovati kako bismo sprečili potencijalne napade na evropskom tlu."

Austrijska ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl Lajtner je izjavila da Beč ne želi samo da ograniči talas izbeglica koji dolaze u Evropu, već i da ga potpuno zaustavi. Po njenim rečima, važno je i neophodno zaustaviti dolazak migranata na Balkan, i potrebne su mere koje se mogu primeniti sa balkanskim državama:

"Austrija je zainteresovana za jedinstveno evropsko rešenje, ali se pre toga mora dogovoriti šta predstavlja taj stav "jedinstveno evropsko rešenje". Zato moramo da preduzmemo mere na nacionalnom nivou, zato moramo da stvorimo jednu alijansu država duž "balkanske rute" koje će blisko sarađivati, da bismo konačno izvršili pritisak na Grčku, kako bi se osigurala zaštita spoljnih granica."

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je na konferenciji u Beču da Srbija u upravljanju migracionim tokovima kroz njenu teritoriju nema mnogo manevarskog prostora. Kako je rekao Srbija može da pruži privremeni smeštaj i negu za 6.000 ljudi, ali neće dozvoliti da postane sklonište za desetine hiljada migranata.

Dačić smatra da je jedino održivo rešenje za migrantsku krizu da se migranti i izbeglice zadrže u regionu iz kojeg dolaze, odnosno što bliže svojoj zemlji porekla, kao i da EU nađe jedinstven stav i usaglasi sveobuhvatno rešenje.

XS
SM
MD
LG