Linkovi

Čavez ponovo na lečenju u Kubi


Predsednik Venecuele Hugo Čavez
Predsednik Venecuele Hugo Čavez

Predsednik Venecuele Čavez, ponovo izabran u oktobru, kasno sinoć je u govoru na TV, priznao ozbiljnost svoje bolesti

Venecuelanski predsednik Ugo Čavez se danas vratio u Kubu na novu operaciju posle komplikacija sa rakom koje su ga navele da imenuje svog potpredsednika za izabranog naslednika, ukoliko ga bolest spreči da nastavi rad. Čavez, koji je ponovo izabran u oktobru, kasno sinoć je u govoru koji je prenosila televizija, priznao ozbiljnost svoje bolesti.

On je saopštio da će potpredsednik Nikolas Maduro preuzeti dužnost u slučaju njegove sprečenosti i pozvao pristalice da glasaju za njega ako dođe do novih izbora. Čavez je rekao da mu je tim kubanskih lekara objasnio da je nova operacija „apsolutno neophodna“.

Pristalice 58-ogodišnjeg predsednika izražavaju zaprepašćenje i tugu. Iako nema predsednikovu harizmu, Maduro je omiljen među Čavezovim pristalicama zahvaljujući svojoj bliskosti sa predsednikom.

Pedesetogodišnji bivši vozač autobusa i sindikalni lider, bio je ministar spoljnih poslova od 2006, a u oktobru je postavljen na položaj potpredsednika. Čavez, koji se u petak vratio iz Kube, rekao je da su testovi pokazali povratak „nekih malignih ćelija“ na mesto sa kojeg su prethodno uklonjeni maligni tumori.

On je objasnio da su lekari odmah preporučili operaciju, ali da im je on rekao da najpre želi da se vrati u Venecuelu.
XS
SM
MD
LG