Linkovi

Velika očekivanja Vašington Vizardsa


Velika očekivanja Vašington Vizardsa
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Posle najuspešnije godine u novijoj istoriji kluba, i kako se procenjuje – veoma dobrog učinka u prelaznom roku, NBA tim iz američke prestonice - Vašington Vizardsi - sa optimizmom očekuje početak ligaškog dela prvenstva.

Nešto više od tri nedelje ostalo je do početka 69. NBA sezone, a svih 30 timova počelo je svoje trening kampove ove nedelje. Posle najuspešnije godine u novijoj istoriji kluba, i kako se procenjuje – veoma dobrog učinka u prelaznom roku, ovdašnji Vašington Vizardsi sa optimizmom očekuju početak ligaškog dela prvenstva.

Mnogo je vremena prošlo otkad se u košarkaškim krugovima američke prestonice moglo čuti da bi Vizardsi možda mogli da stignu do finala NBA plej-ofa. Dobre igre u završnici prošle sezone, sačuvana osnova tima, i dolazak nekoliko kvalitetnih iskusnih igrača, a pre svega Pola Pirsa, doprineli su da apetiti navijača, koji decenijama vape za uspehom – dramatično porastu. Čovek koga je uprava kluba označila kao prioritet u letnjem prelaznom roku i uspela da ga zadrži ponudivši mu petogodišnji ugovor vredan 60 miliona dolara, poljski internacionalac Marčin Gortat, ipak je oprezan.

„Ovaj tim je očigledno sastavljen da ode dalje nego prošle godine, ali ne možemo da obećamo ništa nikome. Sve zavisi od toga kako ćemo početi sezonu, kako ćemo igrati zajedno, kakva će biti hemija… prošle godine smo izgubili toliko mnogo utakmica vrlo lako, mnogo njih kod kuće, u narednih nekoliko meseci ćemo videti da li smo nešto naučili od prošle sezone“.

Gortat smatra privilegijom što će ove sezone igrati uz Pola Pirsa, za koga kaže da je rođeni lider i da će mnogo značiti za ovaj tim, iako će imati drugačiju ulogu nego u najvećem delu sveoje karijere.

„Ne mora da bude Pol Pirs iz Bostona, gde je postizao 20-30 poena po utakmici.. dovoljno je da bude tu, u ćošku, da šutne trojku, i na kraju utakmice da mu damo loptu da reši utakmicu. Imamo toliko rešenja u napadu, toliko igrača koji mogu da postignu koš, tako da nam ne treba da radi sve te stvari. Samo da bude lider, priča u svlačionici i mi ćemo biti zadovoljni“.

Sam Pol Pirs potvrđuje da će tako najverovatnije i biti.

„Ja sam igrač koji će da kaže kako se oseća. Ako mislim nešto, i mislim da treba da kažem, svakako ću reći, ali neću biti lider koji nameće svoje stavove drugima… izneću svoje mišljenje sigurno, ali sam otvoren za sve. Ako neko želi nešto, tu sam da ga saslušam, da mu pomognem. Ali sigurno neću prećutati, ako mislim da treba nešto da kažem“.

Pirs bi trebalo da bude starer, zajedno sa mladim zvezda tima Džonom Volom i Bredlijem Bilom, uz Gortata i Brazilca Nenea, koji su i prošle godine bili u prvoj postavi. Trener Rendi Vitmen imaće i impresivan izbor rezervista, među kojima je mnogo iskusnih igrača: Andre Miler, Dru Guden, Kris Hamfris, Dehuan Bler, plus dvojica mladih nada – Glen Rajs i Oto Porter. Odličan poznavalac NBA prilika, novinar TV mreže TNT i stanovnik Vašingtona Dejvid Oldridž veruje u ovu generaciju Vizardsa.

„Vašington je dobar tim, sa puno opcija… Iskustvo koje su Vol i Bil stekli prošle godine, plasmanom u plej-of i igranjem dobro u plej-ofu, mnogo će im značiti, baš kao i činjenica da će imati veterane koji ulaze sa klupe tokom cele sezone, Milera, Gudena, sada Hamfrisa i Blera… to je neprocenjivo, jer ne bi trebalo da imaju velike padove u igri. Imaju dobrog trenera, dobro igraju odbranu, ali će ih oslabiti odlazak Arize, koji je bio ubedljivo najbolji odbrambeni igrač tima i moraće da pronađu način da igraju drugačije u tom segmentu. U svakom slučaju mislim da će biti dobri, pogotovo na Istoku, koji nije toliko loš koliko ljudi pričaju, ali svakako nema toliko kvalitetnih timova kao na Zapadu. Ukoliko ostanu zdravi, trebalo bi da ostvare dobar skor, jer verujem da su jedan od najbolja četiri tima u konferenciji“.

Najveća konkurencija Vizardsima na Istoku svakako će biti novi Klivlend Kavalirsi, u koje se tokom leta vratio Lebron Džejms, a pridružio mu se i jedan od najboljih krilnih centara NBA lige Kevin Lav.

XS
SM
MD
LG