Linkovi

Večeras prva demokratska debata


Demokratski pretendenti (u smeru kazaljke na satu): Hilari Klinton, Berni Senders, Džim Veb, Martin O'Meli i Linkoln Čefi
Demokratski pretendenti (u smeru kazaljke na satu): Hilari Klinton, Berni Senders, Džim Veb, Martin O'Meli i Linkoln Čefi

Prema poslednjim anketama Hilari Klinton ima podršku 40 odsto birača, dok njenog trenutno najozbiljnijeg izazivača, nezavisnog senatora iz Vermonta Bernija Sendersa podržava 25 odsto. Preostala trojica učesnika: Martin O'Meli, Džim Veb i Linkoln Čefi...

Posle dve televizijske debate pretendenata na predsedničku nominaciju Republikanske stranke, večeras će u centru pažnje američke javnosti biti demokrate, koje žele da postanu naredni američki predsednik. Prva demokratska debata u izbornoj kampanji 2016. održava se u Las Vegasu.

Kao trenutno vodeća u trci, bivša državna sekretarka Hilari Klinton naći će se u centru debate, i figurativno i bukvalno, jer će stajati u sredini pozornice okružena sa po dva muškarca. Prema poslednjim anketama Klinton ima podršku 40 odsto birača, dok njenog trenutno najozbiljnijeg izazivača, nezavisnog senatora iz Vermonta Bernija Sendersa podržava 25 odsto.

Potpuno suprotno od republikanaca, demokrate su do sada mnogo manje pričale jedni o drugima, tako da bi večerašnja debata trebalo da bude interesantan forum na kojem će njihovi stavovi i politička opredeljenja moći da se uporede. Još jedna velika razlika u odnosu na republikance jeste broj pretendenata, s obzirom da pored Klinton i Sendersa, postoje trenutno još samo trojica kandidata - bivši guverner Merilenda Martin O'Meli, bivši senator iz Virdžinije Džim Veb i bivši senator iz Rod Ajlenda Linkoln Čefi.

Njih trojica u poslednje vreme u naketama jedva da dolaze do podrške od jedan odsto, i zato je večerašnja debata posebno važna za njih. Demokratski nacionalni komitet održaće samo šest predsedničkih debata, za razliku od Republikanskog, koji će organizovati dvostruko više.

Na debati neće učestvovati potpredsednik Džozef Bajden, koji još razmišlja da li da se uključi u predsedničku trku, a prema poslednjoj Rojtersovoj anketi čak 48 odsto ispitanih demokrata voleli bi da ga vide kao kandidata.

XS
SM
MD
LG