Linkovi

Da li Vašington gubi sajber-rat?


Analitičari za sajber bezbednost iz Sekretarijata za nacionalnu bezbednost u odeljenju u Ajdaho Folsu
Analitičari za sajber bezbednost iz Sekretarijata za nacionalnu bezbednost u odeljenju u Ajdaho Folsu

Analitičari navode da su hakerski napadi sve učestaliji i sofisticiraniji, amete su električna mreža, vazdušni saobraćaj, finansijski sistemi...

Dok američka kompanija koja se bavi bezbednošću kompjuterskih sistema povezuje kinesku vladu sa brojnim sajber-napadima u SAD, u Vašingtonu postoji strah da SAD rizikuju da izgube sajber-rat. Analitičari navode da su hakerski napadi sve učestaliji i sve sofisticiraniji. Predsednik Obama naložio je vladinim agencijama da podele informacije o sajber pretnjama sa privatnim kompanijama, a Kongres razmatra nove zakone, kako bi se pojačala zaštita ugroženih firmi.

Zvaničnici već godinama istražuju i zakonski gone hakere širom sveta.

Američka kompanija koja se bavi sajber-bezbednošću „Mandiant“ danas je saopštila da brojni napadi potiču iz ove zgrade u Šangaju, sedišta jedinice kineske vojske koja se okrivljuje za sajber-špijunažu. „Mandiant“ tvrdi da grupa, koju naziva APT1, ima stotine hakera koji rade u okolnim ulicama.

Čak i pre ovih poslednjih otkrića, kongresmen Majk Rodžers, predsedavajući Odbora za obaveštajnu delatnost Predstavničkog doma, govorio je da je došlo vreme da se SAD postave čvršće.

“Mi smo u sajber-ratu. Većina Amerikanaca to ne zna. Većina ljudi na svetu to verovatno ne zna. I trenutno, gubimo“.

Američka vlada upozorava da hakeri mogu da izazovu haos tako što će da oštete elektičnu mrežu, poremete vazdušni saobraćaj, finansijske sisteme, ili ukradu tajne podatke s berzi. „Mandiant“ tvrdi da hakeri iz grupe APT1 tokom poslednjih godina sve više napadaju upravo te sisteme.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova odbacuje optužbe.

“Mnogo puta do sada smo naglašavali da su napadi hakera transnacionalni i anonimni. Utvrditi odakle potiču je izuzetno teško. Nije nam jasno kako dokazi u ovom takozvanom izeveštaju mogu da budu održivi“, kaže Hong Lei, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine.

Kongresmen Rodžers je inicijator zakonskog predloga, kojim bi se pomoglo američkim kompanijama da zaštite svoje kompjuterske sisteme, tako što bi se uklonile barijere koje onemogućavaju deljenje informacija između kompanija, ali i sa vladom.

Međutim, Mišel Ričardson iz američkog Udruženja za zaštitu građanskih sloboda kaže da bi to omogućilo kompanijama da prikupljaju i informacije koje nemaju veze sa bezbednošću.

"U ovom trenutku, to bi potpuno osakatilo sve postojeće zakone o privatnosti i dozvolilo kompanijama koje prikupljaju naše vrlo osetljive i lične informacije da ih dele među sobom i sa vladom, a da pritom ne ulože nikakav napor da zaštite našu privatnost ili ograniče kako se ti podaci koriste”.

Čarls Renert, potpredsednik bezbednosne kompanije „Websense“, kaže za Glas Amerike, da je moguće napraviti ravnotežu između privatnosti i bezbednosti.

„Moramo da pratimo napade, da razumemo prirodu napada, a to retko ugrožava privatnost pojedinca, ukoliko se pravilno sprovodi“.

I dok zakonski predlog kongresmena Rodžersa nije prošao u prethodnom zasedanju Kongresa, zabrinutost u Vašingtonu u vezi sa pretnjom koju predstavljaju sajber-napadi – bilo ekonomski ili vojni - raste iz dana u dan, pa tako i pritisak da se nešto učini povodom toga.
XS
SM
MD
LG